UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз проти лікування Тимошенко за кордоном, якщо після повернення до України її заарештують

ЄС не розглядає можливість відправки екс-прем'єра на лікування за кордон, якщо після повернення в Україну її заарештують. За словами Фюле, підписання угоди про асоціацію не буде вирішуватися за рахунок Тимошенко.

Європейський Союз не підтримає варіант лікування екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко за кордоном з можливим її арештом при поверненні до України. Про це заявив Комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле в інтерв'ю "Коммерсант-Україна".

На питання про те, що буде робити Брюссель, якщо українська влада запропонує умови виїзду екс-прем'єра на лікування за кордон, при яких її повернення до України буде означати негайний арешт, Фюле зазначив: "Я не можу навіть уявити і не допускаю того, що Євросоюз або представники ЄС стануть учасниками такої угоди, яка передбачає виїзд Тимошенко за кордон для отримання медичної допомоги, і в той же час запобігає поверненню пані Тимошенко на Батьківщину, в Україну, після закінчення її лікування".

Він підкреслив, що питання підписання Угоди про асоціацію не буде вирішуватися за рахунок Тимошенко. "З самого початку роботи місії Пет Кокс і Олександр Кваснєвський консультуються з Тимошенко, інформують її про всі переговори. Це, я вважаю, свідчить про те, що проблема не буде вирішуватися за рахунок екс-прем'єра", - сказав єврокомісар. "Навпаки, рішення значною мірою буде прийнято в її інтересах. Ніякий інший варіант просто не буде схвалено Коксом і Кваснєвським", - підкреслив він.

ТАКОЖ: Угода про асоціацію: ЄС поки не визначив першочергові політичні вимоги до Україні

Раніше спікер ВР Володимир Рибак заявив, що Україна вже у жовтні виконає всі умови для підписання Угоди про асоціацію з ЄС, включаючи правові рішення проблеми зі звільненням Юлії Тимошенко та її лікуванням у Німеччині.

Нагадаємо, голова Верховної Ради України Володимир Рибак на європейській конференції із зовнішньої політики і безпеки, що проходила у столиці Литви Вільнюсі, заявив про готовність Києва виконати всі умови, необхідні для підписання Угоди, в тому числі і "питання Тимошенко".

Раніше голова представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський заявляв, що Україна повинна якомога швидше вирішити питання щодо долі колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. !zn

Читайте також:

Тимошенко не отримувала офіційних пропозицій про лікування в Німеччині

Рибак: Проблема зі звільненням Тимошенко та її лікуванням у Німеччині вирішиться до Вільнюського саміту

Євросоюз чекає від України на "приємний сюрприз" у справі Тимошенко