UA / RU
Підтримати ZN.ua

WSJ: Путін – ізольований і недовірливий, готовий чути лише те, що хоче почути

Він зібрав навколо себе оточення тих, хто готовий підживлювати його прорахунки щодо війни в Україні.

Російські війська програвали битву за Лиман, невелике місто на сході України, наприкінці вересня, коли надійшов виклик командиру на передовій по шифрованому зв’язку з Москви. Це був Володимир Путін, який наказував не відступати. За словами нинішніх і колишніх офіційних осіб США та Європи, на слова яких спирається журналісти в статті The Wall Street Journal, а також колишнього високопоставленого офіцера російської розвідки, проінформованого про обмін, президент, здавалося, мав обмежене розуміння реальності ситуації.

Читайте також: Вихід з Лиману для РФ є серйозною тактичною і політичною невдачею — британська розвідка

Погано оснащені окупаційні війська були оточені українським наступом за підтримки артилерії, наданої Заходом. За словами джерел видання, Путін відхилив команди своїх власних генералів і сказав військам триматися твердо.

Засідки з боку українських сил продовжувались, і 1 жовтня російські солдати поспішно відступили, залишивши десятки тіл загиблих і запаси артилерії, цим самим поповнити українські запаси зброї.

Читайте також: Росіяни шукають у Google "отступление" і стали менше цікавитися т.зв. денацифікацією

За словами джерел WSJ, знайомих із ситуацією, протягом літа делегації військових експертів і виробників зброї виходили з президентських зустрічей, запитуючи, чи глава Кремля розуміє реальність на полі бою. І хоча він відтоді докладав усіх зусиль, щоб скласти більш чітку картину війни, вони кажуть, що Путін залишається в оточенні адміністрації, яка підтримує його переконання, що Росія досягне успіху, незважаючи на зростаючі людські жертви та економічні наслідки.

Читайте також: На порозі 100 тисяч: За добу ЗСУ ліквідували ще майже пів тисячі окупантів та приземлили кілька їхніх гелікоптерів

«Люди навколо Путіна захищають себе», — сказала Катерина Вінокурова, член обраної ним ради з прав людини, поки Путін не усунув її в листопаді. «У них є глибоке переконання, що вони не повинні засмучувати президента».

За словами колишнього офіцера російської розвідки та нинішніх і колишніх російських чиновників, Путін щодня прокидається близько сьомої години ранку для письмового брифінгу про війну, з інформацією, ретельно вивіреною, щоб підкреслити успіхи та применшити невдачі.

За словами російських і американських офіційних осіб, він давно відмовлявся користуватися Інтернетом, побоюючись цифрового стеження, що робить його більш залежним від брифінгових документів, складених ідеологічно орієнтованими радниками.

Читайте також: ФСБешники вклали величезні ресурси та підштовхували Гєрасімова до вторгнення – Скібіцький

Обізнані люди повідомили, що зведення з фронту потрапляють на стіл Путіна за кілька днів, через що вони часто залишаються неактуальними. Командири на передовій підпорядковуються Федеральній службі безпеки, або ФСБ, наступнику КДБ, яка редагує звіти для експертів у Раді безпеки, а ті передають їх секретарю Ради Миколі Патрушеву , головному яструбу, який допоміг переконати Путіна вторгнутися. Україна. Той, у свою чергу, передає звіти Путіну.