UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вступ України в ЄС: Європейські посадовці стримані щодо термінів, наголошують на важливості темпів та якості реформ

Звіт Єврокомісії щодо готовності України до членства в ЄС дав зрозуміти, який обсяг роботи ще необхідно виконати.

Очільники європейських інституцій висловлюються стримано щодо часових рамок вступу України в ЄС і наголошують, що процедура не передбачає чітких хронологічних меж різних етапів, а швидкість вступу залежить від заслуг — темпів і якості реформ країни-кандидата. Про це у статті «Як Україні швидше вступити до ЄС: кілька речей, які потрібно знати» пишуть експерти Українського центру європейської політики Любов Акуленко і Сніжана Дяченко.

Зокрема, європейські посадовці, з одного боку, не говорять про швидкий вступ України, а зміщують фокус на якість українських реформ і процедури, якими керуються європейці, приймаючи рішення щодо розширення ЄС.

Проте, з іншого боку, європейські інституції, здається, готові допомагати Україні швидше просуватися до вступу, чи то вказуючи на реформи, які треба допрацювати, чи то уникаючи затримки із тим або іншим рішенням.

«Тож якщо Єврокомісія позитивно оцінить прогрес реформ в Україні за 33 розділами acquis ЄС, є шанс, що Європейська рада прийме рішення про початок переговорів з Україною вже восени 2023 року», - зазначається у статті.

На думку експертів, звіт Єврокомісії щодо готовності України до членства в ЄС дав зрозуміти, який обсяг роботи країні ще необхідно виконати. Позитивним є те, що для Києва цей документ став дороговказом подальших кроків із наближення законодавства до acquis ЄС. Процес вступу до ЄС є складною і бюрократичною процедурою. Це варто розуміти і не втрачати рішучості до якісного здійснення необхідних реформ.

Читайте також: Саміт ЄС привітав досягнення України і закликав продовжувати реформи, необхідні для вступу у блок

Нагадаємо, нещодавно  прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна може стати членом ЄС вже протягом двох років. За його підрахунками, вже у 2023-му повинна стартувати попередня стадія перемовин. Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна може вступити в ЄС протягом наступних двох років.  А віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина зауважила, що не бачить жодних перешкод для того, аби почати перемовини про вступ у 2023-му. Однак у Європі більш стримано ставляться до таких амбіційних планів Києва.

"Магічне мислення" - так аналітики The Economist називають заяву прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. Але те, що наша країна так швидко отримає статус кандидата, теж мало хто очікував.