UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Всеукраїнське опитування" Зеленського оплатить "Слуга народу"

"Мова не йде про гроші платників податків, оскільки в 2020 році партія "Слуга народу" відмовилася від державного фінансування".

Стало відомом, що "всеукраїнське опитування", яке анонсував напередодні Володимир Зеленський, профінансують за кошти партії "Слуга народу". Про це повідомила пресслужба СН, додаючи, що буде укладено договір з компанією, яка займається соціологічними опитуваннями. 

"Всі витрати, пов'язані з опитуванням, будуть відображені у звіті партії, який подається в НАПК. Мова не йде про гроші платників податків, оскільки в 2020 році партія "Слуга народу" відмовилася від державного фінансування і передала ці кошти на боротьбу з COVID-19", - йдеться в повідомленні. 

У повідомленні також нагадали, що партія не користується фінансуванням держави, адже відправила ці кошти у фонд боротьби з коронавірусом. 

Читайте також: Соціологи розповіли, як би українці відповідали на 5 питань "всеукраїнського опитування" Зеленського

Нагадаємо, 13 жовтня в ефірі низки українських телеканалів і в YouTube з'явилося відеозвернення Володимира Зеленського до громадян, в якому він анонсував проведення 25 жовтня "загальнонаціонального опитування". За його словами, воно повинно стати першим кроком до проведення всеукраїнського референдуму.

Щоправда чинного закону про референдум в Україні зараз немає. Відповідний документ, ухвалений за часів Януковича, Конституційний суд визнав таким, що не відповідає Основному закону. А законопроект, ініційований самим Зеленським, “Про народовладдя через всеукраїнський референдум” досі перебуває на розгляді у Верховній Раді.

В Офісі президента стверджують, нібито у цього опитування “не буде прямих юридичних наслідків”, на відміну від законного референдуму.

У Комітеті виборців України зазначили, що процедура проведення всенародного опитування в день голосування не передбачена Виборчим кодексом і грубо суперечить йому. У Центральній виборчій комісії наголосили на тому, що займаються виключно організацією місцевих виборів і у підготовці “загальнонаціонального опитування” участі не беруть.