UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВРП рекомендувала президенту ще одну кандидатуру до Верховного Суду

Вікторія Мацедонська пройшла кваліфікаційне оцінювання та конкурс.

Вища рада правосуддя (ВРП) рекомендує президенту України Петру Порошенку призначити суддею Касаційного адміністративного суду Верховного Суду Вікторію Мацедонську. Відповідне рішення прийнято на засіданні у четвер, 10 травня. Кандидат пройшла кваліфікаційне оцінювання та конкурс, передає "Лівий берег".

"Вища рада правосуддя вирішила внести подання президентові України про призначення Мацедонської Вікторії Едуардівни", - повідомив глава ради Ігор Бенедисюк.

У 2004 році Мацедонська була призначена суддею Києво-Святошинського райсуду Київської області, а з 2010-го працювала суддею Київського апеляційного адміністративного суду. У січні 2014 року Мацедонська виступила проти введення заборони на акції активістів Євромайдану в Києві.

Як повідомляє "Судово-юридична газета", розгляд кандидатури судді став найдовшим після завершення конкурсу до Верховного Суду в липні 2017 року. Це було пов'язане з дисциплінарним провадженням щодо Мацедонської.

У Ради правосуддя раніше виникли претензії до рішення судді від 21 липня 2016 року, коли вона у складі колегії суддів частково задовольнила апеляційну скаргу страхової компанії "Граве Україна страхування життя" у суперечці з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб та уповноваженою на ліквідацію "Ерде Банку" особою Фонду.

Як пише в своїй статті для DT.UA Михайло Жернаков, директор Фонду DEJURE, головний експерт з судової реформи РПР, д.ю.н, створення нового Верховного Суду стало центральною подією 2017 року в судовій реформі. Але новим суд виявився лише на папері та у промовах президента. Автор зазначає, що майже 80% складу "нового" суду - це старі судді.

Детальніше про проблеми реформування судової системи читайте в матеріалі Михайла Жернакова "Судова реформа померла. Хай живе судова реформа?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".