UA / RU
Підтримати ZN.ua

Волкер бачить "вікно можливостей" для Донбасу після президентських виборів Росії

Останню зустріч із Сурковим він назвав розчаруванням.

Спеціальний представник Державного департаменту США щодо України Курт Волкер заявив, що кампанія із переобрання президента Росії Володимира Путіна на виборах 2018 року може стати "вікном можливостей" для вирішення конфлікту в Донбасі.

"Я думаю, що вікно можливостей відкриває і кампанія щодо переобрання президента Путіна, коли це може бути в інтересах Росії, вирішити, нарешті, питання щодо Донбасу", - сказав він в ефірі радіостанції "Ехо Москви".

Він розраховує, що на зустрічі з помічником президента РФ Владиславом Сурковим, яка запланована на січень, буде досягнутий прогрес щодо введення місії ООН в Донбас.

"Наша листопадова зустріч стала розчаруванням, ми не досягли прогресу в цьому питанні. Але ми сподіваємося провести нову зустріч в січні. І я сподіваюся, що нам вдасться досягти прогресу. Подивимося", - сказав він.

Волкер додав, що хотів би побачити в Україні мир у 2018 році, і це вимагає від Росії відведення військ, озброєння і будь-якої підтримки з Донбасу.

"Але для цього потрібні гарантії безпеки. Потрібно час і безпечний простір, щоб можна було виконати вимоги Мінських угод: провести місцеві вибори, провести виборчу кампанію, в кінці кінців, щоб Верховна Рада почала процес амністії, щоб спеціальний статус регіонів, за який Рада вже проголосувала, був виконаний після виборів. Для всього цього і потрібні миротворчі сили у Донбасі", - зазначив він.

Коментуючи російський проект резолюції щодо місії ООН у Донбасі, Волкер припустив, що за її умовами "сили ООН не змогли б встановити мир, не створили б умови безпеки, не змогли б забезпечити безпечне проведення виборів, не змогли б встановити контроль над кордоном з Росією, і вільне переміщення озброєнь і військ на російсько-українському кордоні продовжилося б ".

Нагадаємо, що спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер і радник президента РФ Владислав Сурков зустрілися в Белграді 13 листопада. На зустрічі американська сторона представила власні пропозиції щодо проекту резолюції Радбезу ООН щодо розміщення місії в Донбасі. Як повідомив пізніше Сурков, вони включають 29 абзаців. За словами помічника президента РФ, три з них російська делегація "визнала прийнятними".

Як повідомлялося раніше, Курт Волкер висловив думку про те, що резолюція ООН щодо введення миротворців в Донбас може бути готова до кінця року. 1 грудня стало відомо, що план Волкера стосовно введення миротворців вже узгоджено українською, німецькою та французькою сторонами.

Волкер також повідомив про те, що Вашингтон запропонував Києву не вносити конкуруючу резолюцію щодо миротворців ООН в Донбасі у відповідь на російську ініціативу та спробувати досягти домовленості.

Детальніше про розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі читайте у статті Сергія Рахманіна "Миротворчість і мироігрища" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".