UA / RU
Підтримати ZN.ua

Власенко на власному прикладі пояснив, які можливості дає слідчим новий КПК

За новим КПК будь-яка, іноді навіть очевидно неадекватна заява, підлягає внесенню до реєстру.

Захисник екс-прем'єра Юлії Тимошенко Сергій Власенко вважає, що новий Кримінальний процесуальний кодекс позбавив громадян права оскаржити дії слідчого щодо внесення запису до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Таку думку він висловив у своїй статті для ZN.UA.

"Відповідно до ст. 214 КПК, слідчий ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ внести до реєстру будь-яку заяву. Нам це подавали під виглядом боротьби зі зловживаннями. Поменшало зловживань? Ні. Зате тепер кожна, інколи навіть явно неадекватна, заява підлягає внесенню до реєстру", - пише автор.

"Відповідно до КПК, слідчий може проводити досудове слідство (після всіх подовжень) упродовж 11 місяців, і навіть не доводити до відома особи, щодо якої слідство проводиться. Як це працює на практиці? Дуже просто: слідчий може отримати від будь-кого (недоброзичливих сусідів, неадекватних родичів, ворогів по бізнесу тощо) заяву про те, що громадянин Ікс особисто оплатив убивство Кеннеді (розіпнув Ісуса Христа, украв золото Полуботка, - виберіть самі). При цьому автор заяви вказує в ній особу, яку він підозрює. Слідчий ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ внести таку заяву до реєстру. Обвинувачення в убивстві - це обвинувачення в особливо тяжкому злочині. І ось у слідчого в руках весь арсенал засобів, передбачених новим КПК, включно і з горезвісними "негласними слідчими діями". Прослуховування і відеоспостереження вдома, на роботі, у громадських місцях, розкриття кореспонденції, проникнення у вашу електронну пошту і все-все-все. Це просто свято якесь! Для влади, звісно ж. І головне - про це не потрібно повідомляти особі, котра обвинувачується в "оплаті вбивства Кеннеді", - підкреслює юрист.

Викладене автор продемонстрував на власному прикладі:

"18 грудня 2012 р. ст. слідчий з особливо важливих справ ГПУ Захаров порушив, ой, вибачите, вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань запис про кримінальне правопорушення, скоєне громадянином Власенком С.В, який нібито не виконав рішення суду, що набрало законної сили. Зазначу: це рішення суду у цивільній справі (про яку теж міг би багато чого розповісти) набрало статусу остаточного лише 3 листопада 2012 р. Тобто18 грудня 2012 р. слідчий, по суті, почав досудове розслідування стосовно мене. Не за фактами чи обставинами, а стосовно Моїх дій. Мені про це, звісно, ніхто не повідомив.

16 січня 2013 р. той-таки слідчий направив судді Печерського суду Царевич О.І. (так-так, тій Царевич, яка, за дивним збігом обставин, слухає більшість свідків у справі Щербаня, закривала кримінальну справу щодо Кириченка, слухала справу Луценка і т.д., і т.д., і т.д.) клопотання з проханням вилучити з усіх банків України, за весь час, усю інформацію, зокрема й ту, яка є банківською таємницею, щодо громадянина Власенка С.В. Тобто мене. Царевич, звісно ж, задовольнила це клопотання. Задовольнила впродовж ОДНОГО дня. Не запрошуючи мене. Дізнався про це випадково, чемно (треба ж дати судді шанс зберегти обличчя) написав заяву про перегляд і скасування цієї ухвали суду. Поставив суду два запитання. Перше: який стосунок має банківська інформація Власенка С.В., ну, наприклад, 1997 р., до нібито невиконання мною рішення суду в листопаді - грудні 2012-го? Друге: на якій підставі задоволене клопотання? Адже я, Власенко С.В., був на той момент народним депутатом України (про позбавлення мене мандата - окрема юридична історія), і, відповідно до ст. 482 КПК, проти мене ЗАКОНОМ ЗАБОРОНЕНО проводити такі дії до рішення ВР про притягнення мене до кримінальної відповідальності. У відповідь отримав рішення Царевич з відмовою у перегляді ухвали у зв'язку з відсутністю підстав. За законом, ця ухвала не підлягає апеляційному перегляду. Написав скаргу у ВККС. Отримав відповідь - усе законно. Ось і весь новий КПК. Неадекватний заявник подав заяву, слідчий вніс до реєстру і "склепав" клопотання в суд, розперезаний прокурор погодив, розперезана суддя винесла рішення, яке не підлягає оскарженню. Ось так усе просто. І "відповідно" до нового КПК. Фініта ля комедія!

Хоча мушу сказати, що ця частина комедії закінчилася. Висмоктавши з банків усю особисту інформацію, слідчі справу закрили. Причому навіть опублікували прес-реліз ГПУ з цього приводу. Хоча ще за день до того я отримав повістку на допит як (увага!) свідок. Справу порушено за фактом невиконання громадянином Власенком С.В. судового рішення, а я у справі - свідок. Та й нічого страшного в тій банківській інформації не було, але, чесно кажучи, просто огидно й мерзотно. Та й де тепер ця інформація спливе? Добре б, аби не "як завжди", а без виправлень та фальсифікацій".

Докладніше читайте в матеріалі Сергія Власенка "Читав і засуджую. Протестовано на собі" в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна".

Читайте також:

"Не читав, але засуджую..."

Адвокат: Оскарження нового КПК у Конституційному суді не буде ефективним

Новий КПК фактично позбавив українців права на захист

Новий КПК був прийнятий з політичних міркувань і з порушенням законодавства