UA / RU
Підтримати ZN.ua

Влада в Україні зайнята розширенням впливу, боротьба з корупцією відійшла на другий план – експерт

У свіжому Індексі сприйняття корупції Україна залишилася на позиціях 2018 року.

Україна за підсумками 2021 втратила один бал у щорічному Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, CPI) від Transparency International. Грузія, Вірменія та Молдова досі попереду, пише Андрій Боровик у статті « Україна в Індексі сприйняття корупції. Влада не виконала домашнє завдання».

Буцімто незначна втрата – лакмус процесів, що відбуваються у сфері боротьби з корупцією.

Після Революції Гідності позиції України у СРІ лише зростали. Перший спад, який символізував стагнацію останніх двох років президентської каденції Петра Порошенка, стався за підсумками 2019 року.

Вже за рік Україна зросла на три бали, і цього року – мінус один. Тому загалом нинішній результат нашої країни повторює показники 2018 року.

Під час «турборежиму» 2019 року Верховна Рада IX скликання ухвалила низку важливих антикорупційних законів, покращенням законодавства у цій сфері депутати займалися упродовж наступних двох років. Однак ці зміни були продовженням процесів, закладених раніше.

Минулого року «Трансперенсі Інтернешнл Україна» сформувала три системні рекомендації, з яких влада дві виконала частково, а одну не виконала взагалі, наголошує Боровик.

Крім того, такі процеси як виведення з-під дії профільного закону публічних закупівель, політичний вплив на процес обрання керівника САП, відсутність стратегічного бачення у боротьбі з корупцією лише посилилися.

«На жаль, доводиться констатувати, що влада концентрує власні зусилля не так на досягненні обіцяної перемоги над корупцією, як на посиленні чи утриманні впливу на різні гілки влади, зокрема на антикорупційну екосистему», - додає автор.

Боротьба з корупцією особливо важлива у нинішній ситуації, оскільки обороноздатність та сила держави залежить від стійких інститутів та фінансової спроможності.

Читайте також: Прогноз-2022: яких подій чекати на антикорупційному фронті

Втручання в роботу антикорорганів, закупівлі поза Prozorro, чотири роки без державної антикорупційної стратегії. Що тримає Україну в Індексі сприйняття корупції на рівні 2018 року? Відповідь на це запитання ви знайдете у статті виконавчого директора «Трансперенсі Інтернешнл Україна» Андрія Боровика «Україна в Індексі сприйняття корупції. Влада не виконала домашнє завдання».