UA / RU
Підтримати ZN.ua

Візит Сі до Путіна: ISW припустили, яку допомогу Китай запропонує Росії

Це вигідно самому ж Китаю.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін зустрінеться з президентом РФ Владіміром Путіним під час офіційного візиту до Росії 20-22 березня, ймовірно, для того, щоб обговорити схеми ухилення від санкцій і так званий «мирний план» Китаю. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Китайські компанії, зазначають аналітики ISW, продавали російським організаціям гвинтівки, запчастини до безпілотників та обладнання, яке могло бути використане у військових цілях, а західні спецслужби заявили, що керівництво Китаю розглядає можливість надання Росії летального обладнання.

Читайте також: SCMP: Китай хоче помирити Росію і Україною після успіху з Іраном і Саудівською Аравією, чи вдасться це йому?

«Ймовірно, Сі планує обговорити з Путіним і російськими офіційними особами схеми ухилення від санкцій, щоб підтримати продаж і постачання китайського обладнання Росії, – ідеться у звіті. – Сі також, ймовірно, має на меті сприяти зусиллям Китаю, спрямованим на позиціонування Китаю як неупередженого третього посередника на переговорах між Росією та Україною»

Нагадаємо, Китай раніше опублікував свій «мирний план» з 12 пунктів, проте, зазначають аналітики ISW, досі незрозуміло, про які чіткіші китайські пропозиції щодо врегулювання війни може зараз ітися. 

«Сі може спробувати використати свій успіх у посередництві у відновленні дипломатичних відносин між Іраном і Саудівською Аравією на більш масштабну спробу посередництва у цій війні», – йдеться у звіті.

Читайте також: Китайський «мирний план» для України – це троянський кінь для Заходу й України – The Hill

Нагадаємо, виступивши в ролі посередника у несподіваному зближенні Саудівської Аравії і Ірану, Китай послав сигнал про новий рівень амбіцій Сі Цзіньпіна, лідера Китаю, який намагається відточити свій імідж глобального державника на тлі ескалації суперництва зі США.