UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вирок Стерненку: керівник групи експертів ОПУ написав заяву про звільнення

Активістові дали сім років позбавлення волі у справі, яка ґрунтується лише на свідченнях однієї людини.

Керівник групи експертів з внутрішньої і гуманітарної політики Офісу президента України, колишній виконавчий директор Інституту Аспена в Києві Сергій Кошман написав заяву на звільнення через рішення суду у справі Сергія Стерненка. Суд дав активістові сім років в'язниці з конфіскацією половина майна за «викрадення людини».

«Написав заяву про звільнення з Офісу Президента. Бо ходити на протести на Банкову, працюючи на Банковій, доволі дивно», - написав він Facebook.

Кошман вважає, що інших інструментів впливу немає, а експертних порад в Офісі президента не потребують.

«На жаль, інших інструментів впливу я поки що не бачу. Майже за рік переконався, що експертних порад там особливо не потребують», - підсумував він.

Через незаконний вирок Стерненку під будівлю Офісу президента України вийшли сотні небайдужих українців. Організатори мітингу заявили, що люди залишатимуться на Банковій «стільки, скільки треба». Близько 20:30 протестувальники спробували прорватись до будівлі через кордон правоохоронців, у сутичках постраждали щонайменше семеро людей, 17 осіб затримали.

Читайте також: За Стерненка заступилися Порошенко і Яценюк

23 лютого Приморський суд Одеси визнав активіста Сергія Стерненка винним у «викраденні людини заради заволодіння 300 гривнями» і засудив його до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна. Сторона захисту відразу ж заявила, що подаватиме апеляцію.

Обвинувальний вирок виніс суддя Віктор Попревич, який до 2014 року працював у Донецьку. У місті він відзначився тим, що встановив біля воріт свого будинку погруддя Леніна і Сталіна .

У 2015 році Стерненку оголосили підозру у викраденні Сергія Щербича, члена партії «Довіряй ділам» Геннадія Труханова, а до цього – проросійської партії «Родіна» одіозного місцевого регіонала Ігоря Маркова. Активіст нібито організував викрадення депутата, щоб заволодіти його коштами. Крім свідчень потерпілого, інших доказів у слідства не було.

Докладніше про справу Щербича, у викраденні й катуванні якого звинуватили Стерненка, читайте в матеріалі Інни Ведернікової «Справа Стерненка. Хроніки реваншу».