UA / RU
Підтримати ZN.ua

Використання РФ енергетики як зброї матиме наслідки для "Північного потоку-2" – Бербок

Наразі сертифікацію газопроводу призупинено.

Глава міністерства закордонних справ  Німеччини Анналена Бербок заявила, що використання Росією енергетики як "зброї" матиме наслідки для проекту "Північний потік-2", інформує "Інтерфакс".

"Якщо енергетика використовуватиметься як зброя, то це матиме відповідні наслідки, зокрема у зв'язку з цим трубопроводом", - наголосила вона під час пресконференції з главоюМЗС Росії Сєргєєм Лавровим.

За її словами, в коаліційній угоді уряду Німеччини зазначається, що щодо всіх енергетичних інфраструктурних проектів, зокрема щодо "Північного потоку-2", діє європейське енергетичне законодавство .

"Тому наразі проводиться процедура сертифікації, поки що ця процедура призупинена", - додала глава МЗС ФРН.

Раніше посол України у Берліні Андрій Мельник в інтерв’ю ZN.UA заявив, що для України надважливо, аби тема цього газопроводу розглядалася не лише в контексті гострої загрози широкомасштабного російського нападу, а щоб це питання повернулося на порядок деннийнезалежно від того, чи буде Росія і далі загрожувати нам вторгненням.

Читайте також: Сенаторка Шахін пояснила позицію США щодо санкцій проти "Північного потоку-2"

Київ намагається переконати німецьких партнерів, що зважаючи на перманентну загрозу з боку Росії, беручи до уваги двосторонню домовленість між США і Німеччиною, укладену без участі України, доля «Північного потоку-2» не може бути лише справою німецького регулятора – Федерального мережевого агентства (саме воно зараз розглядає питання сертифікації трубопроводу).

Чи варто очікувати на зміну позиції Берліна з новим канцлером – Олафом Шольцем? Чи має німецька сторона пропозиції, як Україні захищатися від Росії без зброї та НАТОвської парасольки? Про це й не тільки ви дізнаєтеся з другої частини інтерв’ю посла України у ФРН Андрія Мельника – «Україна не дозволить нікому – ані ворогам, ані нашим партнерам – викручувати собі руки», яке взяла Тетяна Силіна