UA / RU
Підтримати ZN.ua

Верховний суд стверджує, що рішення про реєстрацію Шарія та Клюєва було рекомендаційним

Однак поки інституції з'ясовують, хто правий, хто винуватий, можуть раптово прийти вибори.

Триває публічне обговорення дій Врховного суду, ЦВК та правоохоронних органів з приводу реєстрації кандидатами в депутати Верховної Ради екс-регіонала, колишнього глави Адміністрації президента України часів Януковича і одіозного блогера, антиукраїнського пропагандиста Анатолія Шарія. Кожна з інстанцій заперечує категоричне рішення з цього приводу.

Pокрема, Верховний суд України не зобов'язував Центральну виборчу комісію України (ЦВК) реєструвати екс-главу адміністрації президента України часів Віктора Януковича Андрія Клюєва і блогера Анатолія Шарія кандидатами в народні депутати, а лише зобов'язав продовжити розгляд документів, підкреслює голова Касаційного адміністративного суду при ВС Михайло Смокович.

"Суд не зобов'язував (ЦВК - ред.) реєструвати, а зобов'язав продовжити розгляд", - сказав Смокович на брифінгу в середу, 3 липня, в Києві.

"ЦВК повинна була продовжити розгляд заяви про реєстрацію, а який повинен бути результат – я не коментую", – сказав Смокович, додавши, що у ЦВК є ще "інститут скасування реєстрації", якщо отримані докази порушення законодавства щодо необхідних умов для реєстрації.

Голова суду зазначив, що доказів відсутності Клюєва і Шарія на території України протягом останніх 5 років було недостатньо.

"Ми сказали, що постанова про відмову в реєстрації є незаконною, тому що недостатньо (доказів – ред.)", - пояснив він.

За словами Смоковича, тому суд прийняв рішення про часткове задоволення позову, а не про повне.

"Якщо б суд бачив, що достатньо доказів того, що особа проживало на території України, він зобов'язав би зареєструвати", - пояснив він.

Відповідаючи на запитання журналіста, чи могла ЦВК відмовити у реєстрації Клюєву і Шарію після рішення Верховного суду, Смокович сказав: "Продовжити розгляд цих питань, знайшовши докази... того, що ці особи не проживали, Центральна виборча комісія, на мій погляд, могла відмовити в реєстрації".

За його словами, ключовими для суду в подібних питаннях є довідки Державної прикордонної служби, Митної служби, відмітки в паспортах.

Як повідомлялося, 2 липня ЦВК прийняла рішення про реєстрацію кандидатами в народні депутати на позачергових виборах у Верховну Раду Андрія Клюєва та Анатолія Шарія. У ЦВК заявили, що прийняли таке рішення на виконання рішення Верховного суду, який визнав неналежними докази, на підставі яких Центрвиборчком раніше відмовив їм у реєстрації.

Потім секретар ЦВК Наталія Бернацька повідомила, що Центрвиборчком може переглянути рішення про реєстрацію кандидатами в народні депутати Клюєва і Шарія, якщо найближчим часом отримає докази проживання цих осіб за межами України протягом останніх 5 років.

У свою чергу міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що надіслав у ЦВК лист щодо зняття кандидатури Клюєва з позачергових парламентських виборів 21 липня у Верховну Раду. "Направив на ЦВК лист. Сподіваюся, що він послужить підставою для прийняття ЦВК рішення про зняття з участі у виборах Андрія Клюєва", - написав Аваков на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій вважає реєстрацію ЦВК кандидатами в депутати Андрія Клюєва і Анатолія Шарія грубим порушенням закону, і має намір звертатися з заявою в Генпрокуратуру і СБУ. Про це Парубій повідомив на своїй сторінці в Facebook у вівторок пізно ввечері.

"Як Голова Верховної Ради України невідкладно звертаюся з запитом до Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України з вимогою негайно надати відомості про перебування цих осіб на території України, щоб одержати фактичні докази".