UA / RU
Підтримати ZN.ua

Венеціанська комісія вказала на слабкі місця законопроекту Зеленського про перезапуск ВРП

Вирішальну роль в Етичної комісії мають грати не судді, а незалежні експерти, підкреслили у Венеціанській комісії.

Венеціанська комісія рекомендує українським законодавцям посилити і зробити вирішальною роль міжнародних експертів в процесі відбору майбутніх членів Вищої ради правосуддя і перевірки на доброчесність нинішнього складу ВРП. Про це сказано в терміновому висновку Венеціанської комісії щодо законопроекту №5068, який до Верховної Ради вніс президент Володимир Зеленський, повідомляє «Центр протидії корупції».

У Венеціанській комісії наполягають на тому, щоб вирішальний вплив на рішення Етичної комісії  мали не українські судді, а експерти, номіновані міжнародними партнерами України. Рішення мають ухвалюватися більшістю голосів, при цьому обов'язковою має бути підтримка як мінімум двох міжнародних експертів. У разі, якщо голоси розділяться навпіл (три на три), перевага має бути за рішенням, яке підтримали як мінімум двоє «міжнародників».

Читайте також: Звільнення президентом суддів КСУ - прецедент, який загрожує всій судовій системі – експерт

Президент вніс законопроект №5068 до ВерховноїРади в лютому, виконуючи програму співпраці України з МВФ, одним з ключових умов якого є судова реформа.

Проект передбачає створення Етичної комісії з шести осіб: трьох представників Ради суддів України та трьох міжнародних експертів, делегованих міжнародними організаціями, які допомагають Україні з судовою реформою і в боротьбі з корупцією. Завдання комісії - підбір нових і перевірка на доброчесність чинних членів ВРП.

США і Євросоюз висловилися за посилення ролі міжнародних експертів.

Детальніше про законопроекти Володимира Зеленського та їх спрямованість - у статті Романа Куйбіди «Судова реформа. Три кроки президента» для читачів ZN. UA.