UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВАКС частіше виправдовує корупціонерів, ніж інші суди України

Деякі виправдувальні вироки є відверто дивними, а одну із справ навіть відправлено на повторний розгляд.  

Частка виправдувальних вироків Вищого антикорупційного суду України становить понад 10%, тоді як у схожій категорії справ по всіх судах України цей показник є на рівні 7,67%. Таким чином шанс отримати виправдувальний вирок у ВАКС   навіть вищий, ніж у загальних судах, пише у матеріалі «ВАКС. Тригер для Путіна і майбутнє для України» для ZN.UA юрист громадської організації «Центр протидії корупції» Вадим Валько.

«На перший погляд, це досягнення суду, яке свідчить про те, що судовий розгляд у ВАКС по-справжньому справедливий. Але є одне «але». Окремі з цих рішень  ухвалені з дуже сумнівними аргументами і викликають відвертий подив», - зазначає аналітик.

Одним із прикладів є виправдувальний вирок щодо судді Господарського районного суду Харківської області Тетяни Денисюк, яка  в 2016 році передала заарештований у кримінальному провадженні газ та газовий конденсат компанії, яку пов’язують із колишнім народним депутатом Олександром Онищенком.

«До її виправдання є багато запитань, зокрема частина аргументів суддів суперечлива, а головуючий суддя під кінець розгляду справи відверто підігрував захистові», - пише автор.

Також не побачила злочину як перша, так і апеляційна інстанції ВАКС у справі щодо фірташівського директора Запорізького титано-магнієвого комбінату Володимира Сивака, хоча вирок було ухвалено  з кричущими порушеннями.

«Зрештою  Верховний суд визнав рішення апеляції незаконним і відправив справу на новий розгляд», - підбив підсумок Валько.

Серед сумнівних рішень є і скасування тюремного вироку щодо судді із Закарпаття Михайла Пака, якого перша інстанція відправила до в’язниці на 7 років. Так, апеляційна палата застосували положення закону, яке в цій справі не підлягало застосуванню.

Більше статей Вадима Валька читайте за посиланням.