UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ОПОРІ розповіли про результати спостереження за другим туром виборів у Чернівцях

Результати повторного голосування за міського голову Чернівців вже відомі.

У Чернівцях 29 листопада відбувся другий тур виборів міського голови. У Громадянській мережі ОПОРА розповіли про проміжні результати спостереження за голосуванням.

“За даними ОПОРИ, процес передвиборної агітації на повторному голосуванні у Чернівцях не супроводжувався грубими порушеннями виборчого законодавства. Коротка тривалість процесу підготовки до повторного голосування та посилення протиепідеміологічних заходів у країні спричинили зменшення розмаху агітаційної кампанії, але і у таких умовах кандидати достатньо активно комунікували з виборцями”, - йдеться у заяві. 

В ОПОРІ зазначили, що попри поодинокий характер порушень під час агітації перед другим туром виборів, відповідна кампанія показала необхідність подальшого зміцнення законності та демократичності місцевих виборів в Україні. Вказано, що процес повторного голосування супроводжувався публічним та анонімним поширенням завідомо неправдивої інформації про конкурентів. 

“Технології “чорного піару” масштабно використовувалися на місцевих виборах, включаючи Чернівці, що частково було пов’язано зі зростанням ролі соціальних мереж у локальних електоральних кампаніях. Реалізація негативних інформаційних кампаній про конкурентів, заснованих на неправдивій або непідтвердженій інформації, обмежувала поінформованість виборців та ускладнювала змістовну дискусію між учасниками повторного голосування”, - додали в ОПОРІ.

Крім того, в громадській мережі вказали на те, що в Україні ключовим викликом для демократичності місцевих виборів залишається зловживання адмінресурсами. Зокрема, в Чернівцях, за день до другого туру виборів, ухвалила рішення про додаткові виплати соціально незахищеним верствам населення. Такі виплати ініціював один із кандидатів. 

Вказано, що в Україні необхідно посилити на законодавчому рівні стандарти попередження використання у виборчих та політпроцесах ресурсів публічної адміністрації. При цьому в ОПОРІ зазначили, що особливу увагу варто приділити протидії зловживанням бюджетними ресурсами. Ознаки таких зловживань спостерігачі зафіксували під час агітаційної кампанії у Чернівцях.

“При цьому місцеві вибори у Чернівцях, як і в інших громадах України, засвідчили необхідність контролю і за дотриманням стандартів демократичних виборів представниками бізнес-структур та організацій, які належать кандидатам. Політично активний бізнес, який має найманих працівників та володіє фінансовими ресурсами, повинен поважати обмеження щодо фінансування виборчих кампаній і не допускати жодного втручання у волевиявлення громадян”, - йдеться у заяві ОПОРИ.

Вказано, що через конфліктність встановлення Чернівецькою ТВК результатів виборів 25 жовтня, процесу організації та проведення другого туру голосування приділили особливу увагу ЦВК, спостерігачі, кандидати та інші суб’єкти виборчого процесу.  В ОПОРІ зазначили, що заява ЦВК про ризики дестабілізації процесу повторного голосування у Чернівцях сприяла належному проведенню повторного голосування.

“За результатами спостереження ОПОРА констатує, що Чернівецькій міській ТВК та ДВК міста вдалося уникнути критичних зривів у процесі організації та проведення повторного голосування. Окремо зазначимо, що відсутність масштабних проблем у формуванні ДВК, які б загрожували проведенню голосування, є значним  досягненням держави та виборчих комісій в умовах наростаючої пандемії. Але це досягнення не спростовує гостру необхідність реформування системи адміністрування виборів, яке має призвести до професіоналізації членів комісій та обмеження політичного впливу на їхню діяльність”, - зазначили в громадській мережі.

В ОПОРІ також вказали на те, що сьогодні гостро стоїть питання про перегляд підходів формування ДВК, які забезпечують проведення другого туру місцевих виборів. Ця причина виникла тому, що місцеві організації партій не мають мотивації зберігати власне представництво в дільничих виборчих комісіях, якщо їхній кандидат не проходить до другого туру виборів міського голови.

“Перебіг повторного голосування 29 листопада вкотре продемонстрував типовий характер низки процедурних порушень, спричинених особливостями формування персонального складу органів адміністрування виборів та відсутністю стимулів і ефективних підходів щодо підвищення професійної кваліфікації рядових членів комісій з боку суб'єктів їх подання в умовах неврегульованої системи ротацій та необґрунтованих відкликань членів”, - додали в ОПОРІ.

У громадській мережі додали, що через практику видачі бюлетенів за відсутності законних підстав для цього, може виникати ризик маніпуляцій. Це явище також залишається ключовим процедурним порушенням у день голосування.

“Повторюваність випадків розголошення таємниці голосування та неодноразових спроб фотографування бюлетенів на виборчих дільницях, підриває довіру громадян до законності виборчого процесу та створює підозри у реалізації технологій контрольованого голосування”, - йдеться у заяві громадської мережі.

Вказано, що таких умовах збільшується роль взаємного контролю суб'єктів виборчого процесу щодо виявлення та реагування на будь-які процедурні порушення. Також за подібних умов збільшується відповідальність правоохоронних органів щодо перевірки всіх фактів і формування доказової бази, яка підтверджує або спростовує використання технологій фальсифікації.

В ОПОРІ зазначили, що проведення другого туру виборів в умовах карантинних обмежень, які негативно впливають на готовність громадян йти на дільниці, вказують на те, що уповноважені органи повинні докладати більше зусиль у здійсненні роз'яснювальних та мобілізаційних заходів. 

“Виявлені ОПОРОЮ порушення засвідчують необхідність проведення державою масштабної інформаційно-просвітницької кампанії серед виборців та членів виборчих комісій. Ця кампанія повинна посилити ефект від застосування санкцій за недотримання виборчого законодавства і попередити вчинення правопорушень некомпетентними з виборчих питань громадянами”, - йдеться у заяві.

Читайте також: У Чернівцях члени виборчкому заздалегідь заповнили протоколи підрахунку голосів – спостерігачі

29 листопада в Чернівцях відбулось повторне голосування за кандидатів в мери міста. Явка склала 22,65%, в першому турі на дільниці прийшло 29,5% виборців.

До другого туру в Чернівцях вийшли Роман Клічук (“Єдина альтернатива”) і Віталій Михайлішин (“Команда Михайлішина”). За них проголосували 27,29% і 21,33% виборців відповідно. Чинний міський голова Олексій Каспрук, який балотувався від “партії мерів” “Пропозиція”, посів третє місце із 18,23%.

За даними міської ТВК Чернівців, новим міським головою став Роман Клічук, який балотувався від партії “Єдина Альтернатива”.  За нього проголосували 59,54% виборців. Водночас його опонент Віталій Михайлішин отримав 37,5% голосів.

Детальніше про ситуацію, що склалася в місті напередодні місцевих виборів, читайте в матеріалі “Країна по поличках. Чернівці”.