UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ОБСЄ назвали дату нової зустрічі контактної групи щодо України

Тристороння контактна група заслухала звіти координаторів робочих підгруп у рамках консультацій представників окремих районів Донецької та Луганської областей.

Тристороння контактна група за участю представників ДНР/ЛНР знову збереться у Мінську 22 вересня.

Про це заявив спеціальний представник ОБСЄ в тристоронньої контактної групи Мартін Сайдик, повідомляє білоруське агентство Белта.

"Підгрупа з політичних питань 15 і 16 вересня продовжить дискусію з місцевих виборів", - зазначив Сайдик.

За його словами, тристороння контактна група вітає припинення вогню в самопроголошених республіках на сході України.

"Тристороння контактна група заслухала звіти координаторів робочих підгруп у рамках консультацій представників окремих районів Донецької та Луганської областей. Учасники вітали факт встановлення в цілому режиму припинення вогню в окремих районах Донецької і Луганської областей в кінці серпня цього року, що, зокрема, дозволило налагодити навчальний процес", - сказав Сайдик.

Зокрема, тристороння контактна група очікує, що ця позитивна тенденція може дати можливість здійснити прогрес у вирішенні питань, які обговорюються в робочих підгрупах.

Крім того, Сайдик пояснив, що сьогоднішня зустріч тристоронньої контактної групи проводилася для того, щоб активізувати реалізацію мінських угод від вересня 2014 року і лютого 2015 року.

Спецпредставник ОБСЄ додав, що контактна група закликала спеціальну моніторингову місію Організації з безпеки і співробітництва в Європі (СММ ОБСЄ) забезпечити ефективний моніторинг та верифікацію режиму припинення вогню.

Нагадаємо, 10 липня президент України Петро Порошенко, президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Ангела Меркель в ході телефонної розмови підтримали відвід озброєння калібром менше 100 мм.

Про припинення вогню в Донбасі з 1 вересня раніше домовилися лідери Франції та Німеччини франсуа Олланд і канцлер Ангела Меркель телефоном розмові з президентом Росії Володимиром Путіним.

У той же час українська сторона попереджає, що бойовики планують влаштувати провокації 1 вересня на контрольованій ними території. А після обстрілу терористи нібито збираються попросити РФ ввести "миротворців".

В цей же час, видання The Guardian писало, що нове перемир'я в Донбасі може спрацювати. Видання зауважує, що Захід продовжує підтримувати Київ, а списання 20% боргів від приватних кредиторів полегшує навантаження на виснажену українську економіку. Та разом з тим, в інтересах Заходу змусити Путіна вивести війська з Донбасу і повернути легітимність міжнародної угоди, яка гарантує непорушність кордонів у Європі. Але щоб цього добитися, замало лише встановлювати нові дати перемир'я.