UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ОАСК відреагували на пакет антикорупційних законопроектів Зеленського. На сайті ВР документи ще не опубліковані

Одіозний глава ОАСК Павло Вовк окреслив свою позицію, як нейтральну.

В Окружному адміністративному суді Києва прокоментували внесення у Верховну Раду трьох законопроектів президента Володимира Зеленського, на меті у яких реформування судової гілки влади та обмеження повноважень ОАСК. Про це повідомляє "Суспільне".

«Президент, як один із суб’єктів законодавчої ініціативи, скористався своїм конституційним правом на внесення відповідних законопроєктів на розгляд Верховної ради. Це абсолютно нормальний законотворчий процес. Інша справа, що така ініціатива з’явилася під певним тиском. Чиїм саме — МВФ чи то їх представників — підприємців, так званих «представників громадянського суспільства», — точно сказати складно», — зазначив очільник ОАСК Павло Вовк.

За його словами, ці законопроекти є політично вмотивованими. Для їх обгрунтування немає об'єктивних причин. 

Щодо позиції суду, то вона, за словами Вовка, нейтральна. 

«Суд у цій ситуації, як і в будь-яких інших, продовжує здійснювати правосуддя, як це і передбачено законодавством», — пояснив Вовк.

Читайте також: Суддю Вовка не змогли примусово доставити на суд з обрання запобіжного заходу

Напередодні у Верховній Раді зареєстрували ініційовані президентом Володимиром Зеленським законопроекти, які за, його словами, мали розв'язати проблеми у судовій системі. Тексти документів на сайті парламенту поки відсутні.

Нагадаємо, 17 липня минулого року НАБУ вручило підозри голові Окружного адмінсуду міста Києва Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову, шістьом суддям та голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку. Їх підозрюють у спробі захоплення державної влади. Підозри НАБУ і САП ґрунтуються на вивченні записів розмов у кабінеті Вовка.

1 вересня 2020 року Вища рада правосуддя відхилила клопотання генпрокурорки Ірини Венедіктової і відмовилася відсторонювати від посад Павла Вовка й інших суддів ОАСК, котрі фігурують у справі.

Самого Вовка двічі оголошували у розшук. 24 грудня детективи НАБУ вручили голові ОАСК повістку про виклик до Вищого антикорупційного суду.

Докладніше про те, до чого справа ОАСК може привести країну, і чи вистачить цього разу сил та доказів у НАБУ, щоб довести розпочату справу до обвинувального вироку в суді, читайте матеріалах Інни Ведернікової «Вовки. По сліду НАБУ» і «Вовки. По сліду НАБУ-2». У чому секрет недоторканності суддів ОАСК – у матеріалі Олександра Лємєнова «Суд, що загрожує державі» на сайті ZN.UA.