UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд підтримав відкликання свого законопроєкту про мобілізацію – депутат

Альтернативні законопроєкти ніхто не відкликав.

Кабінет міністрів, як і писало раніше ZN.UA, проголосував за відкликання законопроєкту №10378 про мобілізацію. Про це повідомив народний депутат з фракції «Голос» Ярослав Железняк.

«Формальна процедура насправді, але КМУ проголосував за відкликання законопроєкту №10378. Тому зараз буде оновлення в системі Рада і він буде мати статус «відкликаний», – повідомив Железняк. 

Водночас він додав, що інші чотири альтернативні законопроєкти, зареєстровані в Раді, зберегли свій статус поданих. Тому теоретично, їх можуть розглянути, але на думку депутата, «цього не буде».

Читайте також: Мобілізація в Україні: кого планують набирати за цифровим рекрутингом

Раніше джерела ZN.UA повідомляли, що у парламенті недостатньо голосів для ухвалення законопроєкту про мобілізацію у тому вигляді, в якому він є зараз. Депутати запропонували два варіанти вирішення цієї проблеми, але жоден з них не задовольняє вимоги офісу президента. 

Зазначимо, що 11 січня мало відбутися засідання комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, де розглядали б законопроєкт про мобілізацію. Однак у призначений час засідання не почалось, як і погоджувальна рада. Згодом стало відомо, що Стефанчук провів закрите засідання з головами фракцій та груп. На засіданні також мова йшла про мобілізаційний законопроєкт, а точніше, що його потрібно відкликати. Після плутанини з розпорядком роботи ВР, у парламенті почали збирати підписи за відставку спікера Руслана Стефанчука.

Читайте також: Із законопроєкту про мобілізацію хочуть виключити розсилку повісток електронною поштою – заступник глави комітету

Загалом законопроєкт зазнав шквалу критики від політиків та представників громадськості одразу ж, як з’явився на сайті ВРУ. Так, омбудсман Дмитро Лубінець заявив, що він суперечить нормам Конституції в місцях, де йдеться про посилення покарання для ухилянтів. 

Водночас комітет парламенту з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував доопрацювати законопроєкт Кабміну щодо змін у мобілізації, урахувавши положення альтернативних законопроєктів. Було названо низку додаткових зауважень, а Комітет  з питань антикорупційної політики постановив, що законопроєкт  містить корупційні ризики.