UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна повинна співпрацювати тільки з країнами, де захищені права людини – експерт

Керівництво України отримало доступ до влади завдяки Революції гідності і повинно проводити політику, яка відповідає її ідеалам.

Характер політичного співробітництва керівництва України з іншими країнами має визначатися рівнем захисту в них прав людини, пише у своїй стати для ZN.UA Олег Бєлоколос (Фонд "Майдан закордонних справ").

"Саме рівень захисту прав людини повинен бути головним критерієм доцільності чи недоцільності оголошення такої країни стратегічним партнером України", - зазначає автор.

Бєлоколос нагадує, що сьогодні загальнолюдські, або, як їх ще часто називають, універсальні цінності є базовими елементами стратегій і концепцій національної безпеки і зовнішньої політики ряду країн демократичного світу, серед яких США, Канада, Швеція, Нідерланди, Австрія та багато інших.

Автор зазначає, що протягом довгого часу Україна продовжувала військово-технічне співробітництво т. з. проблемними країнами, ігноруючи позицію Заходу. "Чому ж тоді ми сьогодні, коли нам вкрай необхідно летальна зброя, просимо її у США, Британії, інших західних країн, а не, наприклад, у країн Африки чи Близького Сходу (куди потоком йшло і продовжує йти українське озброєння)?" – задається він питанням.

"Також ми повинні виходити з того, що Росія на початку 2000-х відмовилася від спільних з Європою цінностей і почала будувати свій власний цивілізаційний проект ізоляційного характеру, що поряд з євразійським авторитарним поясом означає: Україна опинилася на міжцивілізаційному кордоні. А це, відповідно, породжує як додаткові можливості для ідеологічної експансії в регіоні, так і додаткові виклики, в тому числі у сфері безпеки", - зазначає автор.

У зв'язку з цим окремої уваги заслуговує ситуація з правами людини в країнах СНД. Очевидно, нова Україна, продовжуючи розвивати з ними торгово-економічні відносини, не має права ігнорувати ситуацію з правами людини в цих державах.

"Країна Революції гідності повинна зробити ідеали цієї революції своїй "м'якою силою". Це гідний спосіб зберегти і вшанувати пам'ять жертв революції", - резюмує автор.

Докладніше читайте в матеріалі Олега Бєлоколоса "Права людини в міжнародних відносинах і новій концепції зовнішньої політики України" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна".