UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна домагатиметься продовження санкцій проти Росії на весь 2017 рік

За словами Порошенка, в ЄС вже прийнято рішення про продовження санкцій проти Росії.

Якщо Росія заблокує узгодження "дорожньої карти" виконання Мінських домовленостей, у Євросоюзу будуть підстави продовжити санкції проти Росії не на півроку, а на весь 2017 рік, упевнений президент України Петро Порошенко.

В інтерв'ю журналістам українських телеканалів, яке демонструвалося ввечері в неділю, 23 жовтня, президент нагадав, що на зустрічі "Нормандської четвекри" в Берліні сторони домовилися про складання "дорожньої карти" до кінця листопада.

"Якщо цього не відбудеться, то на Раді ЄС, яка відбудеться у грудні, керівництво країн-членів ЄС матиме всі підстави, щоб продовжити і посилити санкції. І ми, як українська сторона, внесли чітку пропозицію продовжити санкції не на півроку, а на рік - на весь 2017 рік. Зараз це питання обговорюється серед країн-членів ЄС", – цитує Порошенка прес-служба глави держави.

Президент запевнив, що в ЄС вже прийнято рішення про продовження санкцій проти Росії.

"Ми досягли єдності. Звертаю вашу увагу на заяву президента Євроради Дональда Туска, який сказав, що в результаті проведення зустрічі в "нормандському форматі" на засіданні Ради Європейського Союзу було забезпечено єдність", – підкреслив Порошенко.

Читайте також: Грібаускайте переконана, що ЄС може повернутися до теми санкцій проти РФ

Раніше західні ЗМІ писали про те, що Євросоюзу стає все важче продовжувати санкції проти Москви. У зв'язку з цим на саміті в жовтні лідери ЄС обговорили можливість поліпшення стосунків з РФ, але таким чином, щоб зберегти при цьому режим антиросійських санкції.

Не секрет, що в ЄС є п'ять країн, які скептично ставляться до питання продовження санкцій. Так, Італія, Греція, Кіпр, Словаччина та Угорщина майже відкрито прагнуть повернутися до ведення бізнесу з РФ.

У той же час оглядачі відзначають, що нещодавно опублікований звіт комісії про причини катастрофи MH17 посилить позицію ЄС в питанні необхідності збереження санкцій проти РФ.