UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна закликає Австрію офіційно підтримати вступ України до ЄС

Вже п'ять країн ЄС підписали декларацію про визнання європейської перспективи України

В адміністрації президента звернулися до Австрії із закликом стати наступною країною, яка підпише двосторонню декларацію про визнання європейської перспективи України. Про це говорив на відеоконференції заступник керівника ОП Ігор Жовква із радником з питань зовнішньої та європейської політики канцлера Австрії Барбарою Каудель-Єнсен, повідомляє Офіс президента.

"Жовква високо оцінив участь Австрії в інавгураційному саміті Кримської платформи та визначення контактної особи для взаємодії на постійній основі з її офісом. Співрозмовники докладно обговорили зусилля України, спрямовані на визнання європейської перспективи нашої держави", – йдеться у повідомленні ОП.

Обговорили останні виклики безпеки: скупчення військових формувань Росії поряд із кордоном нашої держави та ситуацію на білорусько-польському кордоні та її наслідки для країн ЄС та України.

Жовква детально розповів співрозмовниці про запропоновані президентом України шляхи виходу з енергетичної кризи в Європі, яка кілька останніх місяців загрожує європейській енергетичній безпеці та стабільності.

Також обговорювалися заходи, які вживаються урядами двох держав для запобігання поширенню COVID-19, та результати запровадження Австрією загальнонаціонального локдауну.

Жовква також наголосив на очікуваннях України від саміту Східного партнерства, запланованого на 15 грудня.

"Наші зусилля спрямовані на посилення інтеграції у внутрішній ринок ЄС та поглиблення практичної співпраці країн – учасниць "Асоційованого тріо" з Євросоюзом", – зазначив він.

Наразі вже п'ять країн ЄС підписали декларацію про визнання європейської перспективи України – Польща, країни Балтії та Словаччини.

Читайте також: У Єврокомісії вважають, що Угода про асоціацію пропонує набагато більше інтеграції, ніж ЄС та Україна були здатні досягти досі

Раніше повідомлялося, що прем'єр-міністри країн "Асоційованого тріо" Східного партнерства – Україна, Грузія, Молдова – та президент Європейської Ради обговорили координацію зусиль у напрямку європейської інтеграції.