UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна не обмежує права громадян із нацменшин від РФ – Стефанішина

Ольга Стефанішина підкреслила, що права громадян з тих чи інших нацменшин не обмежують, навіть попри обмеження з деяких питань.

В Україні не обмежують права тих громадян, які належать до нацменшин від РФ. Про це під час Форуму національних меншин заявила віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, передає «Інтерфакс-Україна». 

«За нашими підрахунками, в Україні проживають понад 130 націй і національностей. І мені дуже важливо, що коли ми говоримо про державну політику, вона не спрямована на те, щоб зарегулювати відносини, які стосуються прав громадян», – зазначила Стефанішина.

Міністерка підкреслила, що чинне українське законодавство справді передбачає деякі обмеження щодо безпекових питань і боротьби з русифікацією чи впливом російських спецслужб на реалізацію деяких державних політик.

«Але ці обмеження жодним чином не стосуються прав громадян, які належать до тих чи інших національних меншин, навіть якщо вони є представниками нацменшин від країни, яка здійснює агресію проти нашої держави», – додала Стефанішина.

Читайте також: Новий закон про нацменшини став об’єктом російських фейкоробів

Нагадаємо, одним із критеріїв вступу України в ЄС є забезпечення прав нацменшин і Венеційська комісія переймається стосовно російської національної меншини, аби та мала доступ до літератури, послуг тощо. Однак Ольга Стефанішина зазначила, що такого поняття як російська нацменшина в Україні взагалі не існує.

Таку заяву вона зробила після того, як минулого року  Венеційська комісія опублікувала висновок щодо закону №8224 про національні меншини України. Тоді Стефанішина зазначила, що при підготовці цього висновку ми багато разів застерігали Венеційську комісію проти такого підходу.