UA / RU
Підтримати ZN.ua

"УДАР" вважає, що Янукович довів, що він не збирається боротися з корупцією

Політсила вважає, що казначейські векселі призведуть до вимивання обігових коштів у підприємств, яких не вистачає на зарплати працівникам або закупівлю сировини, обладнання та інші потреби.

Підписання президентом Віктором Януковичем Закону про векселі ще раз показало, що влада не збирається боротися з корупцією. Про це йдеться у заяві, поширеній прес-службою партії "УДАР".

"Довівши економіку України до межі, коли держава не здатна своєчасно виконувати свої зобов'язання, влада за допомогою векселів хоче відтягнути момент, коли все ж доведеться платити за рахунками", - переконані у партії.

В "УДАРі" вважають, що казначейські векселі призведуть до вимивання обігових коштів у підприємств, яких не вистачає на зарплати працівникам або закупівлю сировини, обладнання та інші потреби. У заяві партії зазначається, що є величезний ризик того, що обміняти векселі на живі гроші з бюджету за номіналом зможуть тільки обрані і наближені до влади бізнесмени, а інші зможуть обміняти їх тільки віддавши від 30 до 50% суми чиновникам.

Також в "УДАРі" переконані, що казначейські векселі відкинуть Україну назад, у середину 90-х років, і наступним кроком може стати "повернення бартерних розрахунків".

"Різниця між грошима і векселем проста: гривню, євро або долар ви можете негайно поміняти на товар, послугу або іншу валюту, а вексель стає засобом платежу тільки в момент пред'явлення його до виконання. Це все одно, що отримати в кредит гроші, якими можна скористатися через один, три, п'ять або десять років. За цей час ці гроші можуть знецінитися, і потреба в них може відпасти. Наприклад, через банкрутство", - йдеться в заяві.

Окрім того, в "УДАРі" вважають, що наявність казначейських векселів може призвести до того, що у влади з'явиться спокуса використати їх у розрахунках за іншими бюджетними боргами, наприклад при держзакупівлях.

Нагадаємо, 24 липня президент України Віктор Янукович підписав закон 391-VII про внесення змін до держбюджету на 2013 рік щодо реструктуризації бюджетної заборгованості (законопроект №2290), що дозволяє Кабміну оформляти борги бюджету казначейськими векселями. !zn

Читайте також:

Янукович підписав закон про казначейські векселі

Екс-міністр економіки: Фінвекселі позбавляють власників ФПГ переваги над конкурентами

Нацбанку потрібно буде жорстко контролювати випуск банківських векселів