UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Зеленського визнали, що «пропустили проблему» з киснем в лікарнях, і тепер цим займеться ОПУ

в Офісі президента не виключають кадрових перестановок через це

Влада України вчасно не зайнялася проблемою забезпечення киснем ліжкомісць для хворих на коронавірус.

Про це заявив в інтерв'ю виданню «Гордон» заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

«Я згоден, що це проблема, яку ми пропустили. Потрібно було цим займатися насамперед. Зараз надолужуємо втрачене. Думаю, у нас це вийде», - сказав він, додавши, що зараз особисто займається цим питанням.

«Я особисто тепер займаюся питанням кисню. Поясню, чому. Чи не тому, що мені просто захотілося. Міністерство охорони здоров'я, Кабінет Міністрів на закупівлю кисневих станцій, кисневих концентраторів - всього, що пов'язано з киснем, - відправив субвенції в області. Цим фактично займаються глави обласних державних адміністрацій і місцева влада. Тому [як куратор регіонального напрямку в офісі] я змушений займатися тим, щоб вони швидше все це робили», - пояснив Тимошенко.

За його словами, ситуація з підключенням ліжок до кисню в листопаді істотно покращилася - кожен день додається від 3 тисяч ліжок з киснем, а до цього показники були до тисячі.

«У нас є завдання - думаю, ми його виконаємо - до 20 грудня забезпечити 80% ліжок киснем. Зараз цей показник практично 50%, і ми його збільшуємо. Він не збільшується так швидко, як нам хотілося б, тому що ми ліжка додаємо. Збільшуємо ліжка, зменшується відсоток [ліжок] з киснем, тому що це одночасний процес», - пояснив Тимошенко.

На питання, чому влада не займалася цим питанням влітку, коли ситуація з коронавірусів була більш стабільною, і хто відповідальний за провал, заступник голови ОП відповів, що «це солідарна відповідальність»

«Тому що МОЗ відповідальний за боротьбу з коронавірусів, але в зв'язку з тим, що у нас йде децентралізація (а вона передбачає відповідальність на місцях), - [з'являється] двовладдя. До чого в підсумку це призводить? Немає відповідального, того, хто один відповідає за весь процес. Саме в цьому була вся проблема », - сказав Тимошенко і додав, що через цю проблему можуть бути кадрові перестановки.

ZN.UA неодноразово писало про те, наскільки неефективно витрачаються гроші Фонду боротьби з COVID-19. Так, з 14 млрд, виділених на боротьбу з коронавірусів, МОЗ витратило лише 4,7 млрд. Цих грошей вистачило б для оснащення опорних лікарень кисневими концентраторами і підвищення охватов тестування до європейських показників.

Замість цього частина грошей витратили на ремонт доріг в рамках програми «Велике будівництво». Тепер же центральна влада знову просить мерів допомогти з фінансуванням боротьби з пандемією, хоча дві третини всіх державних антіковідних витрат   профінансовані за кошти регіональних бюджетів.

Детальніше про проблеми в лікуванні ковід-позитивних пацієнтів в сільській місцевості читайте в статті Алли Котляр і Оксани Онищенко « Чи не пацієнт, а жертва? »В ZN.UA.