UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ВРУ готуються розглянути законопроєкт у другому читанні, який може зупинити роботу муніципалітетів — АМУ

Асоціація міст України звернулася з проханням до голів парламентських фракцій і груп сприяти відхиленню цього проєкту Закону. 

Законопроєкт №6013 "Про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднань у перехідний період", який забороняє громадам утворювати комунальні підприємства, готують до розгляду у другому читанні Верховною Радою України 29 жовтня, повідомляє Асоціація міст України.

АМУ ще в червні цього року виступила проти скасування інституту господарського відання та оперативного управління комунальним майном , заборони комунальних підприємств та звернулася зі своїми пропозиціями та зауваженнями до Комітету ВРУ з питань економічного розвитку.

Читайте також: Як перевірити успішність приватизації комунального майна у громадах

Зазначається, що в цьому законопроєкті містяться норми, які є неприйнятними для місцевого самоврядування:

В АМУ наголосили, що унаслідок реформи з 2018 року заклади охорони здоров’я та інші установ є комунальними підприємствами, прийняття проєкту цього Закону ускладнить або ж зупинить надання жителям громад життєво необхідних послуг. Зазначається, що його прийняття також може зупинити роботу підприємств водо- та теплопостачання комунальної власності та шкіл. 

"Більше того, вимога про реорганізацію всіх підприємств комунальної власності в господарські товариства є приватизацією обʼєктів критичної інфраструктури, що потребує прозорого законодавства та широкого обговорення суспільством", - йдеться в повідомленні.

АМУ звернулася з проханням про відхилення законопроєкту №6013 до голів парламентських фракцій і груп.