UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Вільнюсі знову обговорять "План Маршалла для України"

Україна буде представлена на семінарі лише двома народними депутатами, проте жодного міністра чи заступника міністра не буде.

Представники міжнародних фінансових організацій вперше візьмуть участь в обговоренні "Плану Маршалла для України" на семінарі, який відбудеться у Вільнюсі 26 січня, повідомив учасник цієї події, екс-міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус.

"Дуже важливо, що вперше на таку зустріч прибудуть представники МФО, зокрема, Міжнародної фінансової корпорації, Європейського інвестбанку, Європейського банку реконструкції і розвитку", – сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в Давосі.

Він повідомив, що представники Литви, екс-прем'єр якій Андрюс Кубіліус є одним з ініціаторів "Плану Маршалла для України", поділяться своїм досвідом, як допомогли структурні фонди ЄС у швидкому реформуванні країни та її євроінтеграції.

У той же час Абромавичус з жалем зазначив, що українське представництво на цій зустрічі буде недостатнім. За його словами, від країни у події візьмуть участь голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко, народний депутат Остап Єднак і ще ряд осіб, проте жодного міністра чи заступника міністра не буде.

"Українська сторона проявляє недостатню ініціативу. Повинен бути хтось з української сторони, хто візьме прапор в руки і буде його нести", – вважає екс-міністр економрозвитку.

6 листопада 2017 року в Сеймі Литви посли країн-учасниць програми Східного партнерства представили "Новий Європейський план для України на 2017-2020 роки" ("План Маршалла для України"). Згідно з планом, протягом десяти років литовські політики пропонують виділити Україні з 2018 року 50 млрд євро допомоги для заохочення малого і середнього бізнесу.

У той же час у жовтні 2017 року перший заступник керуючого директора МВФ Девід Ліптон сказав, що нічого не знає про "план Маршалла" для України. "Ніколи нічого не чув про цю ідею, і якщо б така підготовка дійсно велася, я б про це знав", - сказав він.