UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Раді розробили законопроект про легалізацію медичного канабісу

Законопроект допомагали розробляти громадські організації.

Представник громадської організації "Асоціація медичного канабісу" Геннадій Шабас заявив про те, що комітет Верховної Ради України та інші громадські організації розробили законопроект про легалізацію канабісу в медичних і наукових цілях. За словами Шабаса, документ можуть прийняти вже цього року.

"Після того, як петиція за легалізацію медканабіса набрала необхідні 25 тис. підписів, комітет ВР з прав людини розглянув її. Вони сказали, що готували законопроект і зверталися до нас за допомогою. Це питання в будь-якому випадку буде вирішене. Думаю, вже цього року в нас буде закон", - сказав він.

У той же час науковий радник фармкомпанії "Фармак" (Київ) Віталій Усенко заявив про готовність українських фармвиробників розробляти препарати на основі медичного канабісу.

"Якщо будуть зміни в законодавстві України, то це можливо (виготовлення препаратів на основі медканнабіса). Ми можемо розробляти ці препарати і впроваджувати їх в клінічну практику. Це будуть рослинні препарати", - зазначив Усенко.

Читайте також: "Дави його!": опубліковано відео, як російські військові таранять український буксир "Яни Капу"

Напередодні Комітет Верховної Ради України з прав людини підтримав петицію щодо легалізації медичної марихуани. Також Комітет звернеться до Кабміну з пропозицією внести зміни в перелік наркотичних засобів, дозволивши використання канабісу в медичних і дослідницьких цілях.

Як зазначила у своєму інтерв'ю для DT.UA почесний професор фармакології в Інституті вивчення лікарських засобів в Єврейському університеті Естер Шохами, канабіс набагато ефективніший багатьох інших болезаспокійливих препаратів. Адже знеболюючі засоби часто бувають опіоїдними - токсичними, які мають страшні побічні ефекти. За словами Шохами, вони викликають звикання і досить часті передозування.

Детальніше про дивовижні властивості канабісу читайте у матеріалі Юлії Беляч "Естер Шохами: "Я впевнена, що з часом все більше лікарів будуть призначати канабіс як знеболююче"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".