UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Раді пропонують законодавчо заборонити поставки води в окупований Крим

У парламенті зареєстрували відповідний законопроєкт.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №5419 щодо заборони водопостачання по Північно-Кримському каналу до тимчасово окупованого Криму та міста Севастополя. На сайті парламенту вказано, що документ зареєстрували 29 квітня.

Законопроєкт пропонує змінити ст. 6 Закону України “Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України”. До неї пропонується додати норму про заборону:

Документ передбачає, що така норма діятиме до закінчення тимчасової окупації Кримського півострова.

Читайте також: Росія погрожує інфраструктурі України в Азово-Чорноморському басейні та торговельним шляхам в міжнародних водах – оглядач

Офіційний Київ заявляє, що поки півострів перебуває під російською окупацією, постачання води туди неможливе. Влада наполягає на тому, що населенню природних запасів на півострові вистачає, а "спонсорувати" мілітаризацію Криму Росією Україна не буде.

Представники окупаційної "адміністрації" Криму вважають, що відповідальність за дефіцит прісної води на півострові нібито лежить і попередньому, і нинішньому керівництві України, яке санкціонувало зупинку функціонування Північно-Кримського каналу сім років тому і не запускає його зараз.

Офіційний Київ і міжнародні партнери України вважають, що за ситуацію з водою на півострові несе відповідальність виключно команда глави Кремля Владіміра Путіна. При цьому влада України може розглянути можливість подачі води в окупований Росією Крим у разі виникнення на півострові гуманітарної катастрофи.

Детальніше про те, чим загрожує Україні постачання дніпровської води в Крим, читайте у статті Валентини Самар "Обережно, Крим. Слизько і боляче" для читачів ZN.UA.