UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Раді хочуть запровадити посаду омбудсмена з медичних питань

Народні депутати зареєстрували в парламенті відповідний законопроєкт.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №5400 “Про уповноваженого з медичних питань”, який пропонує запровадити посаду омбудсмена у сфері медицини. Ініціаторами документу стали депутатки зі “Слуги народу” Ольга Василевська-Смаглюк й Оксана Дмитрієва, а також голова парламенту Дмитро Разумков.

Згідно з пояснювальною запискою, документ визначає: 

Зокрема, проєкт закону визначає, що уповноважений з медичних питань:

Основними завданнями омбудсмена проєкт закону визначає:

Згідно з законопроєктом, для реалізації повноважень омбудсмен зможе направляти відповідні запити. Термін їхнього розгляду встановлюється уповноваженим, але розглянути запит потрібно не пізніше п’яти днів з дня отримання.

Також омбудсмен зможе давати рекомендації з питань, які входять до його компетенції, а також створювати регіональні представництва. Документ передбачає, що омбудсмен зможе безперешкодно відвідувати органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, заклади охорони здоров'я, медико-санітарні установи всіх форм власності, бути присутнім на їх засіданнях з дотриманням вимог закону тощо. 

У проєкті закону йдеться про те, що організаційне, інформаційно-довідкове та інше забезпечення діяльності омбудсмена здійснюватиме апарат уповноваженого. 

Читайте також: В Раді бізнес-омбудсмена відзвітували про результати шестирічної роботи

Раніше уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що на її адресу в I-му кварталі 2021 року надійшло 14 708 повідомлень про порушення прав громадян. За аналогічний період 2020 року таких звернень було майже вдвічі менше – 8 719. 

Статистику, що зросла, вона назвала наслідками пандемії COVID-19 і карантинних обмежень, запроваджених задля запобігання поширенню хвороби.