UA / RU
Підтримати ZN.ua

У пропозиціях Росії є вимоги неприйнятні для США та союзників — Держдеп

Штати розраховують на конструктивний діалог із Росією 10 січня.

Держдепартамент США в особі прессекретаря Неда Прайса провів брифінг для преси. Однією з головних тем стала тема найближчих переговорів США та Росії з питань безпеки в Європі, а також неодноразово порушувалося “українське питання”. Звіт про брифінг розміщено на сайті Держдепу.

Риторика прессекретаря стосовно Росії була досить жорсткою. Прайс розпочав брифінг з вимог та звинувачень щодо Федерації.

“Сьогодні рівно три роки тому громадянина США Пола Вілана було затримано російською владою. Він приїхав до Росії як турист і був ув'язнений і засуджений за хибними звинуваченнями. Держсекретар Блінкен дуже чітко дав зрозуміти, що Росія має беззастережно та негайно звільнити громадян США Пола Уілана та Тревора Ріда, щоб вони могли бути вдома зі своїми сім'ями. Їхнє звільнення залишається життєво важливим пріоритетом для Сполучених Штатів”.

Потім Прайс заявив про те, що Сполучені Штати засуджують рішення Верховного суду Росії про примусове закриття “Меморіалу”, однієї з найстаріших і найбільш шанованих історичних та правозахисних організацій у Росії.

“Закриття “Меморіалу” відбулось після того, як у Росії роками знищували права і свободи незалежного громадянського суспільства, ЗМІ та демократичних активістів і ми продовжуємо з занепокоєнням стежити за зусиллями Росії, які продовжуються, щодо закриття правозахисного центру “Меморіал”. Ми закликаємо російську владу припинити переслідування незалежних ЗМІ та правозахисників і солідарні з тими, хто зазнав репресій за висловлення своїх прав на свободу думок та мирних зборів”.

Далі Прайс відповідав на питання щодо майбутніх переговорів з Росією та розповів про взаємодію Штатів з Україною.

“Що стосується Росії та нашої взаємодії з нею стосовно діалогу про стратегічну стабільність. Ці дискусії, як правило, завжди мали досить вузьку спрямованість і були зосереджені виключно у сфері стратегічної стабільності. Коли ми сядемо за стіл переговорів з Росією, ми не лише вислухаємо їх побоювання, а й викладемо свої. Але, підкреслю вкотре, ми завжди дотримуватимемося принципу: нічого про наших союзників і партнерів без наших союзників і партнерів, нічого про них без них. Упевнений, у переговорах з Москвою будуть питання, в яких ми зможемо досягти прогресу, і питання з якими ми погоджуватися не станемо. У цьому вся суть дипломатії, і ми вважаємо, що прямий дипломатичний діалог може і має бути конструктивним, оскільки ми прагнемо знизити ймовірність конфлікту в Україні та навколо неї .

“Я думаю, що ви всі знайомі з дипломатією, роз'яснювальною роботою та координацією, яку ми проробили з нашими європейськими союзниками та нашими європейськими партнерами, включаючи Україну, у контексті наших побоювань щодо можливих дій Росії. Ми мали цілу низку бесід, двосторонніх бесід з українськими офіційними особами. Вам усім відомий підхід нашої адміністрації до України. Він завжди був чітким та послідовним. Ми завжди прагнули об'єднати в єдине ціле два напрями: стримування та дипломатії. Ми єдині з альянсом НАТО щодо безпрецедентних наслідків, з якими зіткнеться Росія, якщо вона розпочне війну з Україною. Ми абсолютно впевнені, що говоримо однією мовою з нашими українськими партнерами”.

“Ми розраховуємо на конструктивний діалог із Росією 10 січня. Після переговорів з Росією щодо стратегічної стабільності, у наших планах проведення консультацій з НАТО та ОБСЄ, під час яких Російська Федерація, в черговий раз отримає посил, що Сполучені Штати тісно пов'язані з нашими союзниками по НАТО, з нашими українськими партнерами, а також з нашими європейськими союзниками. Ми ставимося до цього дуже серйозно. Як ми вже говорили, росіяни висунули низку пропозицій. Ми готові обговорювати їх лише разом із нашими європейськими партнерами. Росіяни чудово розуміють, що в цих пропозиціях є деякі вимоги, які будуть неприйнятними для США та наших європейських союзників. І наше завдання полягає в тому, щоб визначити, у яких напрямках можливий компроміс для діалогу та обговорення, а в яких ми прийматимемо рішення лише у присутності наших союзників та партнерів”, — заявив Прайс.

 

За повідомленням CNN, нові санкції США проти РФ будуть вводитись у кілька етапів, "контрольним пострілом" можуть стати енергетичні. Удар по енергосектору може погіршити відносини Вашингтона з європейськими партнерами, але без нього обмеження не будуть жорсткими.

Читайте також: Реакція Заходу на агресію Путіна визначатиме відносини з РФ на наступне десятиліття — The Washington Post

У той же час компанія NBC вважає, що США використовують "батіг і пряник", щоб уникнути повторення вторгнення Росії в Україну. Якщо Росія вторгнеться в Україну, їй не варто розраховувати на м'яку відповідь США.