UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ПАРЄ не засудили пропозицію Земана щодо "продажу" анексованого Криму

Виступаючі делікатно обходили це питання та згадували про "мудрість" чеського гаранта. При цьому представнику України слова не дали.

Представники Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) не висловили свого обурення з приводу пропозиції президента Чехії Мілоша Земана "заплатити" Україні за анексію Криму грошима, нафтою або газом.

Депутати, які виступали за присутності Земана, делікатно обходили це питання, повідомив представник делегації України в ПАРЄ, народний депутат Владислав Голуб.

Так, слово мали депутати з Франції, Вірменії, Великої Британії і Сербії, але жоден з них не порушив цю тему, обираючи інші питання. Крім того, кілька виступаючих у своїх промовах наголосили на "мудрості" Земана, пише "Європейська правда".

З компліментами на адресу чеського лідера вступив й виконуючий обов'язки голови ПАРЄ Роджер Гейл, який закривав засідання.

Перелік тих, хто мав ставити запитання Земану, "закінчився" саме на представникові України. Головуючий оголосив про те, що час вичерпано, хоча до завершення сесії залишалось приблизно п'ять хвилин.

"На жаль, щойно, на мені закінчилася можливість задати питання "адвокату диявола" президенту Чехії Земану. Вважаю, що це не випадково. Тим паче після того, як Земан висловив своє бачення, що Крим втрачений для України і Україна можливо повинна отримати компенсацію за нього або грошима, або нафтою, або газом, і що Путін має 80% підтримки населення РФ і з цим треба рахуватися", - написав український депутат на своїй сторінці в Facebook.

Читайте також: Кислиця закликав ЮНЕСКО розпочати прямий моніторинг в Криму

Нагадаємо, раніше президент Чехії Мілош Земан заявив про те, що вважає анексію Росією Криму "завершеною справою" і запропонував вирішити його за допомогою виплат Україні. На його думку, в разі незгоди України на компенсацію почнеться "європейська війна".

У чеського істеблішменту немає єдиної позиції щодо "українського кризи" та санкцій проти Москви. Найбільш провокаційно поводиться президент Мілош Земан. Спочатку Земан порівнював анексію Криму з радянською інтервенцією до Чехословаччини і закликав НАТО до рішучих превентивних дій, щоб не допустити вторгнення російських військ на схід України. За кілька тижнів він вже засудив політику санкцій проти Росії і повідомив про те, що вірить голові МЗС РФ Сергію Лаврову, сказав, що в Донбасі немає російських солдатів.

Детальніше про ставлення Чехії до подій в Україні читайте в спецпроекті DT.UA "Викрадення Європи".