UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МЗС викликали посла Польщі і наголосили на неприйнятності висловів секретаря Канцелярії президента

Чиновник заявляв, що Україна не вдячна за допомогу Польщі.

Україна викликала посла Польщі у вівторок через неприйнятні коментарі високопоставленого чиновника в офісі президента Польщі, який заявив, що Україна невдячна за допомогу країні.

Як повідомили у Міністерстві закордонних справ, посла Республіки Польща в Україні Бартоша Ціхоцького запросили до МЗС України у зв’язку з заявами Державного секретаря Канцелярії Президента Польщі, Голови Бюро міжнародної політики Марчіна Пжидача.

Під час зустрічі дипломату було наголошено, що заяви про нібито невдячність українців за допомогу Республіки Польща не відповідають дійсності і є неприйнятними.

«Ми переконані, що дружба між Україною та Польщею набагато глибша за політичний прагматизм. Політика не повинна ставити під сумнів взаєморозуміння та міцність стосунків між нашими народами. Жодні заяви не завадять нам спільно боротися за мир і будувати спільне європейське майбутнє», — йдеться у повідомленні МЗС.

В інтерв’ю польським ЗМІ Пшидач висловився за продовження заборони ЄС на деякі види українського експорту, зазначивши, що захист інтересів польських фермерів є дуже важливим.  

Читайте також: Politico: Що Польща хоче за зернову солідарність з Україною?

Пшидач також зазначив, що Україна отримала велику підтримку від Польщі, і їй слід «почати цінувати роль, яку Польща відіграла для України в останні місяці та роки».

«Україна має почати цінувати те, що для неї робить Польща», – сказав він.

У відповідь заступник голови Офісу президента України Андрій Сибіга заявив, що думка про те, що Україна не цінує допомоги Польщі є безпідставною та  зазначив, що підтримка України – це не благодійність, а інвестиція.

Міністр сільського господарства Польщі Генрік Ковальчик  5 квітня, у день візиту до країні Володимира Зеленського, подав у відставку після невдалих спроб урегулювати кризу з надлишком українського зерна на польському ринку, який спровокував акції протесту польських фермерів.

Виступаючи перед журналістами на саміті НАТО у Вільнюсі на початку  літа, міністр оборони Великої Британії Бен Воллес сказав, що Україна має висловити вдячність своїм союзникам, щоб зберегти довгострокову громадську та політичну підтримку Заходу.

Президент Володимир Зеленський у відповідь сказав, що не розуміє, що ще він може зробити, щоб подякувати союзникам.