UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МінТОТ кажуть, що в АП не радяться з ними щодо законопроекту про реінтеграцію Донбасу

Заступник міністра залучався в якості консультанта лише під час розробки першого варіанту відповідного законопроекту.

Адміністрація президента України Петра Порошенка не радиться з МінТОТ щодо закону про реінтеграцію Донбасу, повідомив в ефірі "5 каналу" заступник міністра питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

"Законопроект, який має бути поданим у Верховну Раду, розробляється Адміністрацією Президента, зокрема Радою національної безпеки і оборони. Це інша гілка влади", – наголосив Тука.

За словами чиновника, в адміністрації Порошенка при підготовці відповідного законопроекту зі співробітниками МінТОТ не консультуються.

"Ні, з нами не радяться. Я був залучений в якості консультанта лише під час розробки першого варіанту. Тоді відбулась закрита нарада в Радбезі (РНБО – ред.), нам роздали перші примірники законопроекту з грифами "з'їсти, але ворогу не віддавати", ми їх вивчили, дали свої зауваження, розійшлися і дня через чотири схожий документ вийшов до деяких депутатів Верховної Ради, але вже не як законопроект, а концепція. Це суттєва різниця", - підкреслив він.

Нагадаємо, напередодні віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд опублікувала ще одну версію законопроекту про реінтеграцію Донбасу. Згідно документу, він не заважатиме Україні повернути анексований Росією Крим.

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила про те, що законопроект про реінтеграцію окупованих території Донбасу президент України Петро Порошенко внесе до парламенту у середу, 4 жовтня.

Раніше представник президента України у Верховній Раді, народний депутат фракції БПП Ірина Луценко заявила про те, що підготовка проекту закону про реінтеграцію окупованих територій Донбасу практично завершена, обговорюється лише питання введення в регіон миротворчої місії.

13 червня секретар РНБО Олександр Турчинов заявив про те, що Україні слід завершувати антитерористичну операцію на сході України і переходити до нового формату захисту від російської гібридної агресії.

Наступного дня президент Петро Порошенко повідомив про те, що доручив розробити законопроект про реінтеграцію Донбасу, який передбачає низку заходів щодо повернення окупованих територій України.

За словами спікера Верховної Ради Андрія Парубія, новий закон передбачає створення єдиного оперативного штабу для керування силовими підрозділами та законодавче закріплення за ОРДЛО статусу окупованої території.

Детальніше про "новий формат" захисту країни, який може прийти на зміну АТО, читайте в статті Володимира Кравченка "АТО: що буде після зміни назви?", а також у статті віце-спікера Верховної Ради Оксани Сироїд "Гібридний патріотизм" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".