UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Кабміні підтримали утворення 129 нових районів

"Повноваження міст обласного значення і районів, які створені, які територіально входять в міста обласного значення - не перетинаються".

Сьогодні на засідання Кабмін підтримав проект постанови про "Про утворення та ліквідацію районів". Основна суть - ліквідація 490 старих районів та утворення 129 нових.

"Проектами актів, які розроблено на основі пропозиції робочих груп при обласних державних адміністраціях та робочих груп із напрацювання проекту змін до адміністративно-територіального устрою Автономної Республіки Крим, створеної при комітеті ВРУ з питань організації державної влади і місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, пропонується утворити в Україні 129 районів. З них 10 - в Автономній Республіці Крим, 7 - на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей, та ліквідувати існуючі 490 районів", - сказав міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Прийняття цього закону, на думку міністра, стане основою відповідності системи адміністративно-територіального устрою України до нових вимог та європейських стандартів. Також це сприятиме визначенню обґрунтованої територіальної основи для діяльності органів виконавчої влади та відповідних органів місцевого самоврядування.

Поділ буде відбуватися наступним чином:

- у Автономній Республіці Крим пропонується утворення 10 районів,

- у Вінницькій - 5,

- у Волинській області - 4,

- у Дніпропетровській - 6,

- у Донецькій - 8,

- у Житомирській - 4,

- у Закарпатській - 5,

- у Запорізькій - 5,

- у Івано-Франківській - 5,

- у Київській - 6,

- у Кіровоградській - 4,

- у Луганській - 8,

- у Львівській - 7,

- у Миколаївській - 4,

- у Одеській - 6,

- у Полтавській - 4,

- у Рівненській - 4,

- у Сумській - 5,

- у Тернопільській - 3,

- у Харківській - 7,

- у Херсонській - 3,

- у Хмельницькій - 5,

- у Черкаській - 4,

- у Чернівецькій - 3,

- у Чернігівській області - 4 райони.

"Повноваження міст обласного значення і районів, які створені, які територіально входять в міста обласного значення - не перетинаються. Перетину повноважень не буде", - додав Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Читайте також: Перший етап децентралізації прогнозовано залишив районні ради без повноважень — експерт

Нагадаємо, один із співавторів децентралізації Юрій Ганущак пише у своїй статті для ZN.UA , що низка політиків намагається вписати процес визначення меж нових районів у політичне русло за аналогією з формуванням громад.

Він зазначає, що якщо до лобіювання громад може бути явно виражений політичний і бізнесовий інтерес, то субрегіональний рівень має залишати байдужими політичні та бізнесові кола.

"Районних рад там не передбачається в ідеалі вже з 2021 року, але навіть якщо апологети неофеодалізму зможуть законсервувати їх на певний період, то без повноважень, а відповідно, і коштів у бюджеті...Лобіювання створення додаткових, понад розумну кількість, органів виконавчої влади, в тому числі районних державних адміністрацій, може зіграти поганий жарт з політиками, які це лобіювали, оскільки бюрократію не люблять ні бізнес, ні виборці", - пише Ганущак.

Детальніше про помилки та амбіції політиків, які можуть дорого коштувати державі - в статті Юрія Ганущака "Нові райони. Експертна карта реформи" на ZN.UA.