UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Брюсселі розпочався саміт Україна-ЄС: онлайн-трансляція

Лідери країн обговорять пріоритетні питання відносин України та Євросоюзу.

У Брюсселі розпочався 22-й саміт ЄС-Україна, який став першим двостороннім самітом між Євросоюзом і країною-партнером, що проходить в "живому" форматі з початку пандемії коронавирусу. Початок зустрічі транслює мультимедійний портал ЄС.

Українську делегацію на переговорах очолює Президент України Володимир Зеленський, європейську сторону представляють Президент Європейської Ради Шарль Мішель і верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки/віце-президент Єврокомісії Жозеп Боррель.

Верховний представник ЄС замінює на зустрічі Президента Єврокомісії Урсулу фон дер Ляйен, яка оголосила про самоізоляції після контакту з людиною, інфікованою COVID-19.

На саміті лідери країн обговорять пріоритетні питання відносин України та ЄС, зокрема виконання Угоди про асоціацію і реформи, пандемію, а також ситуацію в Донбасі.

За словами високопоставленого європейського чиновника, сторони підпишуть три угоди на суму 60 мільйонів євро. Він сказав, що підпишуть угоду щодо підтримки ЄС стійкості регіону на суму 30 млн євро, угода в сфері можливостей громадянського суспільства в Україні на 20 мільйонів євро і угода в рамках кліматичного пакету, спрямоване на розвиток сталого розвитку на 10 млн євро.

Очікується, що під час саміту Україна-ЄС європейська сторона буде наполягати на дотриманні Мінських угод і готова вислухати ідеї Києва про створення платформи по деокупації Криму.

Крім того представники Європейського Союзу хочуть підняти питання незалежності антикорупційних органів та стан боротьби з корупцією в Україні в цілому.

О 19:15 за Києвом почнеться пряма трансляція саміту.