UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Берліні сумніваються в можливості реанімації «нормандського формату» – Мельник

Лакмусом для майбутнього Норманді стане здатність нового канцлера скликати саміт на найвищому рівні та повернути Путіна за стіл переговорів.

У коаліційній угоді нового уряду Німеччини немає згадки про нормандський формат. Як трактувати таких підхід країни-члена Норманді на тлі відкритого саботажу формату Москвою, розповів ZN.UA посол України у Берліні Андрій Мельник.

«На наші прямі запитання, що ж це означає, ми отримали відповіді, мовляв, Норманді – це дещо само собою зрозуміле, формат, щодо якого, мовляв, існує консенсус трьох партій, тому його і не згадували», - говорить дипломат.

Втім, на думку Мельника, не все так однозначно. Німеччина усвідомлює, що подальші переговори будуть ще більш складними, особливо після того, як Росія почала займатися відвертим шантажем, відкрито зайнявши позицію, що вона начебто не сторона конфлікту, а «посередник»,  а тому Москва і не збирається повертатися за стіл переговорів.

«Мені здається, що у Берліні все ж існують сумніви в тому, що новому уряду вдасться цей формат дійсно реанімувати. Йдеться саме про повну реанімацію Норманді, про відновлення хоч якоїсь довіри до Росії. Тому що довіра зараз майже повністю знищена», - пояснює дипломат.

За його словами, упродовж останніх семи років колишня канцлерка Ангела Меркель постійно телефонувала президенту РФ Владіміру Путіну, однак якщо на початку канцлерка була схильна довіряти почутому від нього, то згодом Путін просто перестав виконувати будь-які обіцянки і втратив довіру.

Справжнім лакмусом для майбутнього формату стане те, чи зможе канцлер Олаф Шольц на початку роботи скликати у Берліні нормандський саміт (той, про який ішлося останні два роки і який через блокування Кремля так і не відбувся) – хоча б для того, щоб змусити Путіна повернутись за стіл переговорів.

«Якщо ж цього не станеться, якщо і надалі буде тривати імітація справжнього переговорного процесу, лише формальне виконання посередницьких функцій, то дуже швидко стане зрозуміло, що буде і з «Мінськом», і з Норманді, бо ці два процеси неможливо відділити один від одного», - наголошує Мельник.

Нинішню роботу нормандського формату дипломат порівнює із роботою двигуна на холостому ходу: постійні консультації, відео-конференції, дзвінки, листування, однак жодного просування вперед ані на міліметр. І це породжує розчарування, свого роду колективну травму всіх учасників нормандського формату, виникає почуття безпорадності.

Зараз українські дипломати активно працюють над проведенням зустрічі президента Володимра Зеленського з канцлером Німеччини Олафом Шольцем і президентом Франції Еммануелем Макроном у форматі Н3, перше знайомство українського та німецького лідерів може відбутися на Саміті ЄС у Брюсселі.

«Зараз головне, щоб не лише президент США Джо Байден, але і  новий глава уряду Німеччини активно особисто включився в цей процес, щоб примусити Путіна  припинити бряцати зброєю. Думаю, що у цьому мав би бути зацікавлений і сам канцлер Шольц. Адже йдеться не лише про реанімацію мирних переговорів, але так само і про повернення Німеччини на світову арену як держави-лідера», - додає Мельник.

Лише тоді, коли потужні голоси американців і європейців звучатимуть в унісон можна буде розраховувати на реальний рух вперед, наголошує посол. Якщо ж цього не станеться, а переговорний процес в Н4 знову буде спущений і делегований на робочий рівень тоді шанси  на справжній дипломатичний прорив будуть не дуже високими.

Читайте також: Зеленський обговорив з Макроном розблокування Нормандського формату та роботи ТКГ

Нагадаємо, російське МЗС зірвало зустріч міністрів закордонних справ нормандської четвірки, що заплановану на 11 листопада. Після чого Сєргєй Лавров видав порцію обвинувачень на адресу України, а також своїх німецького та французького колег Гайко Мааса і Жан-Іва Ле Дріана. Порушивши таємницю дипломатичного листування, Лавров оприлюднив на сайті міністерства як власні листи колегам по Норманді, так і їхні відповіді.

Кремль вирішив позбутися «уз» нормандського формату, який став непотрібним, а мінський – поставити на паузу. Звідси логіка всіх тих подій, які відбувалися останніми місяцями на Донбасі та навколо нього.

Навіть перед загрозою повномасштабного вторгнення російських військ в Україну Німеччина не тільки продовжує вперто відмовляти нашій країні в постачанні оборонної зброї, а й блокує отримання Києвом озброєння, вже купленого і оплаченого через відповідну структуру НАТО, заодно гальмуючи як надання Україні ПДЧ, так і її подальше зближення з Альянсом. Чи варто очікувати на зміну позиції Берліна з новим канцлером – Олафом Шольцем? Чи має німецька сторона пропозиції, як Україні захищатися від Росії без зброї та НАТОвської парасольки? Про це й не тільки ви дізнаєтеся з другої частини інтерв’ю посла України у ФРН Андрія Мельника – «Україна не дозволить нікому – ані ворогам, ані нашим партнерам – викручувати собі руки», яке взяла Тетяна Силіна

Перша частина інтерв'ю – за посиланням.