UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Це грає на мету Путіна»  — Кулеба про виїзд дипломатів

Міністр зазначив, що така поведінка лише "поширює паніку".

План США щодо скорочення штату працівників посольства в Києві, починаючи з від'їзду неважливих співробітників і членів сімей, є передчасним та грає на руку Путіну, заявив в інтерв'ю CNN міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Глава українських дипломатів зазначив, що поважає право кожної країни на захист своїх громадян, але додав, що евакуація "поширює паніку" і грає на мету Путіна "дестабілізувати Україну зсередини і зробити нас слабкішими, не вдаючись до військової сили".

Кулеба зазначив, що США "однозначно не" перебільшують загрозу з боку Росії, але «сила, рішучість, стримування; це три елементи, які працюють з Путіним, він поважає силу, це факт».

«Якщо він відчує найменші ознаки слабкості, це лише спонукає його до подальшої ескалації та вдатися до війни. І цього ми повинні уникати», - додав міністр.

Читайте також: Канада рекомендує своїм громадянам залишити Україну

Нагадаємо, 24 січня про вивезення сімей дипломатів з Києва повідомили США, Німеччина та Австрія, а також Велика Британія. Водночас Європейський Союз, ОБСЄ, Рада Європи, ООН, НАТО та представництва інших міжнародних і регіональних організацій поінформували МЗС про відсутність таких планів через брак причин.

Водночас ще на початку січня демонстративно вивезла своїх дипломатів із України Росія. Щоправда згодом усі вони повернулись на місця роботи в посольство та консульства в Україні.