UA / RU
Підтримати ZN.ua

Третина українців за останні чотири роки хоча б раз виїжджали за кордон — опитування

Згідно з дослідженнями, найпопулярнішим для українців є формат авіаподорожей.  

Аналітичний центр Європа без бар'єрів у співпраці з Фондом Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва провели соціологічне дослідження, щоб з'ясувати кількість українців, які перетинали кордон починаючи з 2017 року. Підсумкові дані розміщені на сайті Європа без бар'єрів.

В результаті опитування з'ясувалося, що 34% українців перетинали державний кордон хоча б один раз за останні чотири роки.

Найпопулярнішим видом подорожей для громадян України є авіапереліт — 52%. Ще 40% відзначили, що вони перетинали наземний кордон із Польщею, близько 17% перетинали наземний кордон із РФ, ще 13% перетинали наземний кордон із Угорщиною.

Наземні кордони з іншими державами перетинали менше ніж 10% українців.

Лише близько 3% перетинали лінію розмежування з окупованими ОРДЛО або адмінкордонами з окупованим Кримом.

 

Раніше Фондом Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва було проведено опитування, результатом якого став висновок про формування в українському суспільстві тренду на зростання кількості політично активних громадян.

Угода про спільний авіаційний простір між Києвом та Брюсселем пропонує багато нових можливостей, але вона не зробить "відкрите небо" з ЄС безхмарним, детально в цьому питанні розбирався Максим Панченко у статті для ZN.UA "Відкрите небо" з ЄС: куди полетимо ми, і хто прилетить до нас?

Читайте також: Більшість українців вважає, що Польща, Румунія, Словаччина та Чехія ставляться до України дружньо чи нейтрально – опитування

У ще одному опитуванні, з'ясувалося, що одна п'ята українців вважає рідною українську, але спілкується вдома російською. Для цієї частини українців визначення української мови є маркером самоідентичності, а не засобом спілкування.