UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп буде рішучим у підтримці України – Джонсон

Раніше Трамп заявляв, що у разі переобрання президентом зможе закінчити війну.

Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон зустрівся з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом. Зокрема політики обговорювали Україну.

Про це Джонсон повідомив у соцмережі X.

«Ми обговорили Україну, і я не сумніваюся, що він буде сильним і рішучим у підтримці цієї країни та захисті демократії», – зазначив він.

Читайте також: Якщо республіканці хочуть знову зробити Америку великою, то не почнуть президентство з перемоги Путіна — Джонсон

Джонсон також додав, що Трамп перебуває «у чудовій формі після ганебного замаху на його життя».

Натомість лідер Республіканської партії США у своїй публікації в Truth Social не згадав предмет зустрічі, а лише назвав Джонсона «дуже хорошим хлопцем».

Читайте також: Орбан впевнений, що Трамп закінчить війну в Україні

Нагадаємо, Трамп уже неодноразово заявляв, що у разі перемоги на виборах у листопаді покладе край війні між Росією та Україною «ще до того, як увійде в Білий дім».

Водночас видання Politico пише, що Трамп веде переговори з президентом Росії Владіміром Путіним про те, скільки окупованої території України Москва зможе зберегти за собою, та планує поставити ультиматум НАТО щодо можливого членства України в Альянсі. Водночас в Кремлі стверджують, що такого діалогу немає.

Читайте також: Трамп назвав неприйнятним ультиматум Путіна щодо України, але розритикував Байдена за допомогу Києву

Пізніше на пресконференції після саміту Шанхайської організації співробітництва Путін заявив, що підтримає пропозиції Трампа щодо врегулювання російсько-української війни. 

Заява Путіна пролунала на тлі раніше зробленого президентом України Володимиром Зеленським заклику до Трампа оприлюднити свій план «швидкого припинення війни» з Росією, а він сам особисто готовий  зустрітися з Трампом, щоб почути пропозиції його команди.

За даними Reuters, що план Трампа щодо завершення війни в Україні полягає у тому, аби змусити сторони сісти за стіл перемовин. Якщо Київ відмовиться робити це – залишиться без допомоги, а якщо Москва – її або попередять, що військова підтримка ЗСУ зі сторони Штатів навпаки збільшиться, або пообіцяють їй відкласти на тривалий час вступ України в НАТО. Також у команді республіканця вважають, що для тривалого миру Києву потрібні гарантії безпеки, обіцяти які можна, озброївши Україну до зубів.

Читайте також: У Байдена прокоментували "мирний план" Трампа за версією Reuters

Імовірний другий захід Дональда Трампа в Білий дім лякає.

Політика, схильного ухвалювати важливі рішення під дією емоцій і на основі неперевіреної інформації та всупереч можливим негативним наслідкам, важко запідозрити в надлишку симпатій до України. Та чи буде для українців фатальною перемога Трампа в президентських перегонах?

Про те, «Чого очікувати Україні й світу в разі нового «пришестя» Дональда Трампа?» розмірковує колишній посол України у США та Франції Олег Шамшур.