UA / RU
Підтримати ZN.ua

Татаров запевняє, що Офіс Зеленського не готує проєкт закону для його порятунку від НАБУ

Зам Єрмака заявляє, що "ця інформація є черговим фейком і не має нічого спільного з реальністю"

Заступник глави Офісу президента Олег Татаров заявляє, що ОПУ і будь-яке інше відомство не готує ніяких законопроєктів заради його порятунку, про що раніше повідомляв голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Як написав Татарів в своєму Telegram-каналі, «ця інформація є черговим фейком і не має нічого спільного з реальністю».

«Ні в Офісі президента, ні в інших владних кабінетах не розглядають і не планують працювати над подібними ініціативами», - наголосив заступник голови ОПУ.

Він також нагадав, що органи антикорупційної інфраструктури є невід'ємною частиною державної правоохоронної системи і будь-які спроби пов'язати або асоціювати діяльність і статус цих органів з незаконними діями осіб, їх очолюють, є маніпуляцією.

Нагадаємо, 18 січня Шабунін повідомив, що ОПУ заради порятунку Татарова, готує терміновий законопроект, яким "знищить антикорупційну реформу і розірве партнерство з Заходом".

Крім того, цим документом готуються забрати топчиновників з підслідності НАБУ.

Читайте також: Справу заступника голови ОПУ Татарова повинно розслідувати НАБУ – рішення ВАКС

18 грудня НАБУ повідомило про те, що оголосило про підозру Татарову. При цьому у коментарі ZN.UA директор НАБУ Артем Ситник зазначив, що в Татарова немає адвокатського імунітету, тому й підозру щодо нього можна було підписувати. Раніше Татаров вів адвокатську практику, однак, зараз дія його свідоцтва призупинена. За словами Ситника, адвокатський імунітет поширюється на осіб поки вони безпосередньо є практикуючими адвокатами.

Однак, представників Національного антикорбюро не пустили в Офіс президента для того, щоб особисто вручити Татарову підозру. В ОПУ заявили, що прохання правоохоронців нібито було незаконним.

Слідство вважає, що Татаров причетний до дачі хабара за забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта у справі про заволодіння 81 млн грн Нацгвардії. Зокрема, за хабар заступник директора експертно-криміналістичного центру занизив різницю між ринковою вартістю житлових комплексів в більш ніж 11 раз.

За словами Ситника, НАБУ хотіло просити для Татарова запобіжний захід у вигляді арешту з можливістю внесення застави. ЗМІ ж повідомили про те, що сума застави може дорівнювати 10 млн гривень. Однак Вищий антикорупційний суд задовольнив клопотання Офісу генпрокурора і не обирати запобіжний захід заступнику голови Офісу президента Олегу Татарову.

Пізніше журналісти повідомили про те, що справа про махінації з квартирами для нацгвардійців, у якій і фігурує Татаров, передали з НАБУ в СБУ.

28 грудня стало відомо, що НАБУ і САП повністю усунули від справи Татарова, коли призначили нових прокурорів з Офісу генпрокурора.

Головний експерт StateWatch Олександр Лємєнов зазначив, що схему щодо виведення з-під кримінальної відповідальності заступника голови Офісу президента Олега Татарова схвалили на найвищому рівні - на Банковій. За його словами, інакше передача справи заступника голови ОПУ з НАБУ до СБУ не відбулася б так швидко.

Детальніше про те, як правоохоронні органи виводять з-під кримінальної відповідальності потрібних осіб читайте у статті Олександра Лємєнова Законники-схематозники: як вивести “потрібних людей” з-під відповідальності?”.