UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд просять скасувати «пробник референдуму» Зеленського як незаконний

Позов в ОАСК подав громадянин з Івано-Франківської області

До Окружного адміністративного суду Києва надійшов позов з проханням визнати незаконним проведення так званого всеукраїнського опитування, яке ініціював президент Володимир Зеленський.

Суд вирішує питання про відкриття адміністративної справи, повідомляє сайт ОАСК.

З відповідним позовом до президента України звернувся житель Івано-Франківської області.

Серед інших вимог зазначеного позову - зобов'язати Володимира Зеленського утриматися від вчинення дій щодо призначення та проведення «всенародного опитування» громадської думки на виборчих дільницях 25 жовтня 2020.

Нагадаємо, 13 жовтня в ефірі низки українських телеканалів і в YouTube з'явилося відеозвернення Володимира Зеленського до громадян, в якому він анонсував проведення 25 жовтня "загальнонаціонального опитування". За його словами, воно повинно стати першим кроком до проведення всеукраїнського референдуму.

Правда чинного закону про референдум в Україні зараз немає. Відповідний документ, прийнятий за часів Януковича, Конституційний суд визнав не відповідним Основному закону. А законопроект, ініційований самим Зеленським, "Про народовластіb через всеукраїнський референдум" до сих пір знаходиться на розгляді у Верховній Раді.

В Офісі президента стверджують, ніби у цього опитування "не прямих юридичних наслідків", на відміну від законного референдуму.

У Комітеті виборців України відзначили, що процедура проведення всенародного опитування в день голосування не передбачена Виборчим кодексом і грубо суперечить йому. У Центральній виборчій комісії відзначили, що займаються виключно організацією місцевих виборів і в підготовці "загальнонаціонального опитування" не беруть участь.

Раніше перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук назвав ініціативу президента «пробником референдуму».