UA / RU
Підтримати ZN.ua

США не дозволять Росії використовувати енергетику для тиску на Україну – Держдеп

Шолле в Києві говорив про загальну "стурбованість" щодо газопроводу "Північний потік 2"

Радник Держдепартаменту США Дерек Шолле на зустрічі з українськими офіційними особами запевнив, що Вашингтон не дозволить Росії використовувати енергетичні ресурси для тиску на Київ.

"Радник і високопоставлені українські чиновники обговорили загальну стурбованість щодо газопроводу "Північний потік 2" та прихильність США забезпечити, щоб Росія не могла використовувати енергію як засіб примусу щодо України та будь-якої іншої країни в Європі", - йдеться в пресрелізі Держдепу США.

Шолле провів зустрічі в Києві, зокрема з прем'єром України Денисом Шмигалем, главою МЗС Дмитром Кулебою, заступником міністра закордонних справ Євгенієм Єніним й керівником офісу президента Андрієм Єрмаком. Радник Держдепу також зустрівся з лідерами енергетичного сектора України.

Читайте також: Рішення щодо "Північного потоку-2" буде після зустрічі Байдена та Зеленського — ОП

Видання Politico повідомляє, що найближчими днями Німеччина та США планують оголосити про угоду щодо майбутнього газопроводу «Північний потік-2». За даними Reuters, Вашингтон відмовився зупинити проєкт. Тож зараз представники адміністрації президента Сполучених Штатів Джо Байдена закликають українських посадовців утриматися від критики майбутньої угоди.

Згодом радник Держдепартаменту США спростував тиск на Україну у питанні "Північного потоку-2»". Дерек Шолле підтвердив переговори Німеччини і США щодо енергобезпеки України, але відмовився говорити про деталі.

Минулого тижня президент України Володимир Зеленський вирушив до Берліна, щоб особисто переконати канцлерку Ангелу Меркель, президента Франка-Вальтера Штайнмаєра, а також найбільш імовірного нового канцлера – лідера ХДС Арміна Лашета змінити позицію Німеччини щодо «Північного потоку-2». А коли не переконати, то бодай отримати для країни економічні компенсації та гарантії безпеки. Чи вдалося це йому, читайте у статті Володимира Кравченка «Меркель не повернула назад «Північний потік»» у ZN.UA.