UA / RU
Підтримати ZN.ua

Спроби режиму Путіна дестабілізувати безпеку в Європі потрібно припинити – голова Міноборони Естонії

За словами Калле Лаанета, дипломатичні переговори з РФ не призвели до деескалації.

Глава Міноборони Естонії Калле Лаанет заявив, що спробам режиму Владіміра Путіна дестабілізувати безпеку в Європі, намагаючись підпорядкувати суверенні держави, слід зупинити, передає портал Delfi. Таку заяву він зробив після зустрічі з міністрами оборони Латвії та Литви.

«Ми беззастережно підтримуємо територіальний суверенітет України та закликаємо Російську Федерацію припинити військову підтримку сепаратистських регіонів Донецька та Луганська та окупацію Криму… Постійним спробам режиму Путіна дестабілізувати безпеку в Європі та в іншому світі, намагаючись підпорядкувати суверенні держави своїй сфері, слід підвести межу», - заявив Лаанет.

Він також зазначив, що дипломатичні переговори з РФ не призвели до деескалації ситуації. За його словами, Росія навпаки продовжує стягувати свої війська до кордону з Україною.

Вказано також, що Естонія планує подарувати Україні систему польових шпиталів Role 2, розроблену під час спільного проєкту Міністерства оборони Естонії та Німеччини. Крім того, Естонія продовжить тісне співробітництво з Україною додатково через свої добровольчі воєнізовані формування Кайтселійт, на спільних навчаннях, у кіберсфері та підготовці українських військових.

Читайте також: Данілов назвав українські «запобіжники» проти агресії РФ

Ще з весни Росія почала збільшувати чисельність власних військ поблизу кордонів з Україною. Особливо загрозливою ситуація почала виглядати восени. Тоді ж західні партнери України пригрозили Росії жорсткими санкціями у разі ескалації ситуації та нападу на Україну.

У свою чергу Міністерство закордонних справ РФ 17 грудня опублікувало пакет вимог щодо гарантій безпеки. Серед іншого вимога до НАТО відмовитись від розширення на Схід та включення до свого складу України. У відповідь в Альянсі заявили, що вимоги Кремля є неприйнятними.

Що чекає на Україну в середньостроковій перспективі й до чого варто готуватися вже зараз читайте в аналітиці ZN.UA: