UA / RU
Підтримати ZN.ua

Справедливий мир в Україні відповідає стратегічним інтересам Китаю – Кулеба на зустрічі з Ван Ї

Глава МЗС зазначив, що війна в Україні зачепила і інтереси Китаю.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в рамках візиту до КНР провів зустріч із главою МЗС Китаю Ван Ї в Гуанчжоу, під час якої наголосив, що справедливий мир в Україні відповідає стратегічним інтересам Китаю.

«Україна також хоче йти шляхом миру, відновлення та розвитку. Я переконаний, що це ті стратегічні пріоритети, які ми з вами поділяємо. Російська агресія зруйнувала мир і загальмувала розвиток, а кожен новий день війни означає нові порушення гуманності та подальшу ерозію справедливості. Тому потрібно завершити війну проти нашої держави, відновити мир і прискорити відновлення України», - сказав Кулеба на початку зустрічі, повідомили джерела ZN.UA.

Глава МЗС України вказав, що російська агресія вплинула на міжнародну стабільність, що у свою чергу перешкоджає розвитку торгівлі між Китаєм та Європою.При цьому зазначив, що двосторонні відносини між Китаєм та Україною уже зараз варто розглядати через призму майбутнього членства України в ЄС та відносин Китаю з Європейським Союзом.

«Хочу підтвердити, що ми з вами маємо контакти починаючи ще з 2020 року. … Сьогодні, ми проведемо ґрунтовні та предметні переговори про двосторонні відносини, міжнародний порядок денний і найголовніше - про шлях до миру. Переконаний, що справедливий мир в Україні відповідає стратегічним інтересам Китаю, а роль Китаю як глобальної сили миру є важливою», - додав він.  

Як повідомляє у свою чергу Reuters, переговори Димитра Кулеби та міністра закордонних справ Китаю Ван І тривали понад три години.  

«Переговори щойно завершилися. Загалом вони тривали довше, ніж планувалося. Це була дуже глибока і конкретна розмова», - повідомило джерело агентства із складу делегації України.

Читайте також: «Китай за припинення вогню»: у Пекіні розповіли про очікування від візиту Кулеби

Китай з часу повномасштабного вторгнення РФ в Україну декларує підтримку територіальної цілісності України, однак не засуджує російську агресію та згодом навіть почав продавати Росії компоненти для виготовлення зброї.

Також Китай не взяв участі у Саміті миру у Швейцарії, що розчарувало Україну, яка вважає Пекін важливим гравцем у цьому питанні. Китайська влада просуває власний план миру, який підтримує Кремль.

У травні Китай та Бразилія презентували власний «мирного плану Глобального Півдня» щодо припинення війни в Україні, однак в ньому не згадується основна вимога Києва – виведення російських військ з усієї території, включно з окупованою починаючи з 2014 року.