UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ситник прокоментував правку щодо апеляції в законі про антикорупційний суд

Деякі фігуранти справ НАБУ святкували перемогу, коли побачили фінальний текст закону, зазначив Артем Ситник.

Правку щодо апеляції потрібно прибрати із закону про Вищий антикорупційний суд (ВАС), заявив на прес-конференції в Києві директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник. За його словами, правка може бути "чисто технічним нюансом з точки зору тексту закону", однак вона є концептуальною з точки зору запуску антикорупційної юстиції.

"У нас є інформація, що деякі фігуранти святкували перемогу, коли побачили фінальний текст цього закону... Це суттєвий крок назад. Я очікував, що щось подібне станеться, і воно сталося", - заявив Ситник.

При цьому він вважає, що Верховна Рада може під час розгляду парламентом окремого закону про створення антикорупційного суду цей нюанс усунути, передає LB.ua.

Як повідомлялося, в підписаному й опублікованому законі "Про Вищий антикорупційний суд" виявили норму про те, що вироки у кримінальних справах, які вже направлені в суди першої інстанції, не підлягають перегляду в апеляційній палаті ВАС. Апеляційні скарги у цих справах повинні розглядати апеляційні суди, навіть якщо Вищий антикорупційний суд до того часу вже запрацює. Фактично ця правка виводить з розгляду ВАС всі нинішні резонансні справи щодо підозрюваних у корупції колишніх та чинних високопосадовців.

Нагадаємо, 7 червня Верховна Рада прийняла закон "Про Вищий антикорупційний суд". Президентський законопроект у другому читанні і в цілому підтримали 315 народних депутатів. За закон голосували більшість фракцій і депутатських груп за винятком "Опозиційного блоку" і "Радикальної партії".

11 червня президент Петро Порошенко підписав закон про Вищий антикорупційний суд.

Детальніше про законопроект читайте в матеріалі Анастасії Красносільської "Антикорупційний суд: за що проголосував парламент" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".