UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шмигалю дозволили пропонувати кандидатів у керівники РДА без Кличка

На тлі конфлікту Кличка і Банкової уряд ухвалив нову незаконну постанову.

Уряд змінив порядок призначення очільників районних державних адміністрації. Відтепер подання президенту кандидата на посаду глави райдержадміністрації (РДА) у Києві вноситиметься прем’єр-міністром Денисом Шмигалем без участі мера Віталія Кличка.

«Голова обласної, Київської та Севастопольської міської, районної у містах Києві та Севастополі держадміністрації призначається на посаду та звільняється з посади президентом України за поданням Кабінету міністрів України згідно з пропозиціями прем’єр-міністра України», - йдеться у постанові №43 від 24 січня 2022 року.

У попередній редакції постанови прем’єр мав право вносити лише кандидатуру очільника міської державної адміністрації, відбір керівників РДА залишався за міським головою.

«Голова районної в Автономній Республіці Крим, районної держадміністрації призначається на посаду та звільняється з посади президентом України за поданням Кабінету міністрів України відповідно до пропозицій голови Ради міністрів АР Крим, голів обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій», - наголошується у постанові.

Раніше ця норма поширювалася також на Київ та Севастополь.

Таким чином, постановою КМУ Кличка  взагалі відсунули від прийняття рішення щодо голів районних у Києві держадміністрацій. Повністю обрубали адміністративний вплив. Раніше він пропонував КМУ кандидатури на керівників РДА столиці. Зараз – прем'єр.

Проблема ще і в тому, що це не може регулюватись постановою КМУ, а тільки законом. Причому по Києву та Севастополю – тільки спеціальними законами про Київ та Севастополь. І сама конструкція є феодальною: райдержадміністрації (РДА) не виведені з під облдержадміністрацій (ОДА), як це передбачено законопроектом № 4298 про МДА, який влада збирається голосувати в парламенті.

Важливо, що в законопроекті про Київ, проти якого активно виступає Кличко, держадміністрацій взагалі немає, замість них – виконкоми районних в Києві рад. Нажаль, Кличко сам себе обдурив, коли виступав проти законопроєкту. Що, однак, не робить честі владі, яка порушує закон.

Читайте також: Кличко продовжує боротися з розведенням повноважень міського голови та голови КМДА

Нагадаємо, цього року Верховна Рада планує розглянути законопроєкт «Про місто Київ – столицю України», що передбачає розподіл повноважень мера і голови КМДА.

«Битва» за Київ має надважливе значення для владної команди, що вже дивиться за обрій першого президентського строку Зеленського. Чому? І які причини лежать в основі протистояння президента та мера? Скласти цей пазл допоможуть матеріали Інни Ведернікової: