UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ не зареєструвала заяву про відставку першого заступника голови Трепака

Трепак в даний час нібито перебуває на лікуванні, а його рапорт на звільнення офіційно в СБУ не надходив.

Рапорт на звільнення Віктора Трепака з посади першого заступника глави Служби безпеки України (СБУ) офіційно не надходив в управління по роботі з особовим складом відомства.

Про це повідомила прес-секретар СБУ Олена Гітлянська, коментуючи оприлюднену інформацію DT.UA про те, що начальник управління "К" СБУ подав у відставку через Шокіна. За словами джерела в АП, Тріпак написав заяву про звільнення на ім'я президента Петра Порошенка. Причиною свого кроку Тріпак назвав неможливість боротьби з корупцією в умовах, коли Віктор Шокін займає посаду генпрокурора.

"У зв'язку з появою непідтвердженої інформації про відставку першого заступника СБУ Віктора Трепака, хочу наголосити, що відповідно до чинного законодавства рапорт на звільнення першого заступника СБУ має подаватися на голову Служби. В управління по роботі з особовим складом СБУ рапорт, про який йдеться у ЗМІ, не надходив. Єдине що можу сказати, Трепак на даний час перебуває на лікуванні", - повідомила Гітлянська на своїй сторінці в Facebook вранці в п'ятницю, 13 листопада.

Оновлено: За даними DT.UA, повідомлення про відставку на ім'я Грицака Трепак подав 28 жовтня, але воно не було зареєстровано, так як було написано на ім'я президента, а не на ім'я глави СБУ. До Адміністрації президента заява Трепака надійшла 9.11.2015 року.

У свою чергу, як пише журналіст Юрій Бутусов, причина подачі Трепаком заяви про відставку – війна генерального прокурора проти СБУ і молодих прокурорів з команди Давида Сакварелідзе, які викрили близьку до Шокіна групу "діамантових прокурорів" Олександра Корнійця і Володимира Шапакіна і готують судовий процес у цій справі.

"Саме Трепак безпосередньо керував операцією по викриттю "діамантових прокурорів" з боку СБУ, і саме завдяки його особистій участі справа ще не знищена в суді", – пише Бутусов на своїй сторінці в Facebook.

"Величезним компроматом проти керівництва ГПУ є записи розмов Шапакіна і Корнійця з іншими посадовими особами. Цікава деталь – дружина Шапакіна, коли до них прийшли з обшуком, насамперед написала смс дружині Шокіна. Так ось оригінали цих записів СБУ довгий час не передавала в ГПУ, щоб виключити можливість фальсифікації або знищення оригіналів. Всі санкції на прослуховування виписував Трепак. Звільнення Трепака – це по суті означає ліквідацію справи "діамантових прокурорів". Без однозначної позиції СБУ, Грицака та Трепака ця справа негайно потрапить в архів", – вважає Бутусов.

Він додав, що відставка Трепака повністю підірве авторитет голови СБУ Грицака, який особисто гарантував слідчій групі повне прикриття у справі прокурорів. І що тепер президент Петро Порошенко повинен вибрати між відставкою генпрокурора Віктора Шокіна або голови СБУ Василя Грицака.

І це відбувається на тлі того, що в Україні корупція продовжує процвітати, а Порошенко задає їй тон, про що пишуть навіть іноземні ЗМІ. На думку оглядачів Washington Post, Україна програє війну за суверенітет, якщо не переможе корупцію. У свою чергу агентство Bloomberg вважає, що після виборів боротьба з корупцією здається мало ймовірною.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Шокін відмовляється виконувати пункти Плану дій з візової лібералізації, що зриває введення безвізового режиму для України з Європейським союзом. При цьому Шокін пригрозив почати перевірку Міністерства закордонних справ "за дискредитацію органів державної влади" перед ЄС. Цю інформацію потім підтвердили в самому МЗС.

Варто відзначити, що перед цим посол Євросоюзу в Україні Ян Томбінський написав листа в український МЗС із закликом замінити т. зв. "четвірку Шокіна", яка повинна вибрати кандидатури на адмінпосади в Спеціальній антикорупційній прокуратурі. В кінці жовтня прокурор ГПУ Владислав Куценко заявив, що Шокін не буде змінювати своїх чотирьох представників конкурсної комісії щодо обрання антикорупційного прокурора. Проте, 6 листопада Шокін все-ж таки змінив склад конкурсної комісії.

Відзначимо, 11 листопада заступник голови фракції "Блоку Петра Порошенка" Ігор Кононенко заявив, що не бачить підстав для звільнення Шокіна.