UA / RU
Підтримати ZN.ua

Саміт НАТО підтвердив прагнення України до членства

Вирішальне значення матимуть успіхи України в реформах і боротьбі проти корупції.

Учасники Саміту НАТО в Брюсселі схвалили декларацію, якою підтверджуються євроатлантичні прагнення України. В документі, опублікованому на офіційному сайті Альянсу в середу, 11 липня, сказано, що "незалежна, суверенна і стабільна Україна, твердо віддана демократії та верховенству закону, є ключем до євроатлантичної безпеки".

"Ми твердо переконані в тому, що Україна має право самостійно вирішувати своє власне майбутнє і зовнішньополітичний курс без втручання ззовні. Враховуючи прагнення України до членства в НАТО, ми дотримуємося наших рішень на Бухарестському саміті та на наступних самітах", - запевнили учасники Саміту.

Укладачі документа констатували, що НАТО визнає зацікавленість України в розширених можливостях в рамках Ініціативи щодо взаємодії у партнерстві, і Альянс розгляне це з урахуванням прийнятих на Вельському та Варшавському самітах рішень.

Учасники Саміту відзначили , що вирішальне значення процвітання і миру в Україні будуть мати успіхи широкомасштабних реформ, зокрема,в боротьбі проти корупції.

У НАТО також вказали на необхідність розвитку співробітництва з Україною у сфері безпеки Чорного моря.

"Ми будемо підтримувати зусилля України щодо зміцнення стійкості до гібридним загрозам, у тому числі шляхом активізації діяльності на платформі НАТО-Україна з протидії гібридним війнам", - йдеться в декларації.

Учасники Саміту відзначили, що цінують внесок України в операції союзників, а також привітали внесок України в забезпечення безпеки та стабільності в євроатлантичному регіоні і за його межами, констатувавши, що це співробітництво підвищує рівень сумісності Збройних сил України з арміями НАТО.

На весняній сесії Парламентська Асамблея НАТО висловилася за інтеграцію України та Грузіїдо структур Альянсу.

Раніше президент України Петро Порошенко повідомив про плани України приєднатися до військово-політичного блоку НАТО протягом найближчих 10 років.

Як повідомлялося, 17 січня РНБО схвалила проект закону "Про національну безпеку", який передбачає законодавче закріплення планів України на членство в НАТО та Євросоюзі.

У розробці законопроекту брали участь експерти з НАТО, США та ЄС.

Прийнятий у 2017 році закон №6470 про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо зовнішньополітичного курсу України)також визначає членство України в НАТО як стратегічний зовнішньополітичний пріоритет держави.

У червні 2016 року президент Петро Порошенко підписав Стратегічний оборонний бюлетень України– документ оборонного планування, розроблений з метою визначення основних напрямків реалізації воєнної політики України та розвитку сил оборони до кінця 2020 року, який передбачає курс на інтеграцію України до НАТО.