UA / RU
Підтримати ZN.ua

Саміт G7 у Апулії: учасники, порядок денний та ключові питання

Все про саміт Великої Сімки, який стартує в Італії.

13-15 червня в Італії проходитиме щорічний саміт лідерів найбільших демократій Великої сімки (G7). Reuters наводить ключові факти та цифри про триденну подію.

Де проходить саміт?

Зустріч проходить в південному регіоні Апулія у Борго-Егнація  – розкішному готелі з рестораном, відзначеним зіркою Мішлена. У перший вечір лідери візьмуть участь у вечері на свою честь у сусідньому місті Бріндізі. Медіа-центр знаходиться в місті Барі, за 80 км від місця проведення саміту.

Читайте також: G7 створить фонд підтримки України – Nikkei Asia

Хто буде присутній?

До G7 входять Сполучені Штати, Японія, Канада, Німеччина, Франція, Італія та Велика Британія. Європейський Союз бере участь у всіх дискусіях і представлений президентами Європейської Ради та Європейської Комісії.

Приймаюча країна традиційно запрошує долучитися до деяких сесій гостей заходу. Італія, яка цьогоріч приймає саміт, запросила Папу Франциска, Короля Йорданії, а також лідерів України, Індії, Бразилії, Аргентини, Туреччини, Об’єднаних Арабських Еміратів, Кенії, Алжиру, Тунісу та Мавританії, яка головує в Африканському Союзі.

Крім того, будуть присутні генеральний секретар ООН і керівники Світового банку, МВФ, Африканського банку розвитку та Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Що у порядку денному?

Саміт має розпочатися в четвер об 11:15 ранку (09:15 за Гринвічем) з обговорення питань Африки, зміни клімату та розвитку. Далі розмова перейде до проблем Близького Сходу, а після цього відбудуться дві сесії, присвячені  Україні – у першій візьме участь президент України Володимир Зеленський.

Другий день передбачає сесії з питань імміграції, Індо-Тихоокеанського регіону та економічної безпеки. У другій половині дня лідери обговорять питання  Середземномор’я, енергетики та Африки. Папа Римський Франциск очолить обговорення на тему штучного інтелекту.

На що варто звернути увагу?

Велика увага буде зосереджена на тому, чи зможуть лідери нарешті досягти згоди щодо того, як використовувати прибутки, отримані від російських активів, заморожених на Заході, і чи погодяться використовувати їх на користь України.

Президент США Джо Байден на полях зібрання підпише безпекову угоду з Україною.

Читайте також: На саміті G7 США оголосять про нові санкції проти РФ

Тривале обговорення планується і щодо Китаю.  Лідери, ймовірно, виступлять із заявою, в якій висловлять занепокоєння надлишковими промисловими потужностями Китаю, а також розглянуть можливість введення додаткових заходів, щоб вирівняти ситуацію з китайськими компаніями, які значно субсидуються. Сполучені Штати відчувають це набагато сильніше, ніж деякі країни ЄС.

Представники США також очікують, що G7 направить жорстке попередження невеликим китайським банкам стосовно припинення допомоги Росії в ухиленні від західних санкцій.

Лідери G7, ймовірно, висловлять свою рішучість у вирішенні важкого боргового тягаря, з яким стикаються багато ринків, що розвиваються, і країн, що розвиваються, однак незрозуміло, що це зобов’язання означатиме в реальному вираженні.

Італія все ще наполягає на досягненні угоди щодо глобального мінімального податку на транснаціональні компанії, хоча минулого місяця вона заявила, що угода не буде завершена до червня, як планувалося раніше.

Коли завершується Саміт?

Офіційно саміт триватиме до 15 червня, однак президент США Джо Байден залишить країну в ніч на 14 червня, і єдиним офіційним пунктом суботи наразі є заключна прес-конференція прем’єр-міністерки Італії Джорджії Мелоні, а також низка двосторонніх зустрічей інших лідерів.

Напередодні саміту стало відомо, що лідери країн G7 погодилися  до кінця року надати Україні кредит у 50 мільярдів доларів за рахунок використання заморожених російських активів.

Про новий пакет допомоги на заході планує оголосити Велика Британія.