UA / RU
Підтримати ZN.ua

Саміт БРІКС-2023: Reuters розповідає, що буде на порядку денному 

Серед тем обговорення, зокрема, розширення БРІКС.

Група найбільших економік, що розвиваються, БРІКС - Бразилія, Індія, Китай, Південна Африка та РФ, проведе свій 15-й саміт глав держав і урядів у Йоганнесбурзі з 22 по 24 серпня. Reuters розповідає, що буде обговорюватися на саміті.

Очікується, що у саміті візьмуть участь, зокрема, президент ПАР Сиріл Рамафоса, лідер Китаю Сі Цзіньпін, президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва та прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді.

Президент Росії Владімір Путін не буде присутній особисто через ордер на арешт, виданий Міжнародним кримінальним судом за підозрою у скоєнні воєнних злочинів проти України, але візьме участь у саміті віртуально. У Йоганнесбурзі Росію представлятиме міністр закордонних справ Сєргєй Лавров.

Про те, що лідери БРІКС планують обговорювати, відомо небагато, але ось деякі з ключових питань, які, як очікується, будуть на порядку денному.

Читайте також: Сі Цзіньпін відвідає Південну Африку для участі у саміті БРІКС 

Розширення БРІКС

Лідери країн групи розділилися в думках щодо розширення блоку за рахунок нових членів, у тому числі щодо критеріїв вступу.

Понад 40 країн, включаючи Саудівську Аравію, Іран, Об'єднані Арабські Емірати, Аргентину, Індонезію, Єгипет та Ефіопію, висловили зацікавленість у приєднанні до БРІКС, згідно з даними Південної Африки.

Китай, який прагне посилити свій вплив на тлі торгових і геополітичних суперечок зі Сполученими Штатами, підтримує розширення БРІКС, в той час як Бразилія налаштована скептично.

Росія, сподіваючись подолати свою дипломатичну ізоляцію через війну проти України, прагне залучити нових членів, як і Південна Африка. Індія не визначилася щодо цього питання.

Банк БРІКС

Очікується, що група також обговорить, як стимулювати залучення коштів у національній валюті та кредитування у межах Нового банку розвитку або так званого банку БРІКС. За словами міністра фінансів Південної Африки Еноха Годонгвани, використання місцевої валюти допоможе знизити ризики, пов'язані з коливаннями валютних курсів.

Читайте також: Прем'єр Індії погодився відвідати саміт БРІКС у Південній Африці — Bloomberg

Долар зміцнився відносно валют ринків, що розвиваються, після того, як Росія вторглася в Україну, а Федеральний резерв США почав підвищувати процентні ставки для боротьби з інфляцією на початку 2022 року, що зробило обслуговування доларового боргу для цих країн дорожчим.

Хоча банк БРІКС, створений у 2015 році, все ще розглядає можливість використання альтернативних валют, під час саміту не йтиметься про спільну валюту БРІКС, заявив високопоставлений південноафриканський дипломат.

Новий банк розвитку також розширюється, і саміт може стати ключовою платформою для залучення більшої кількості країн-членів. Бангладеш, Об'єднані Арабські Емірати та Єгипет приєдналися до банку з 2021 року. Уругвай знаходиться на півдорозі до вступу, а Алжир, Гондурас, Зімбабве та Саудівська Аравія висловили зацікавленість.

Економічна співпраця

Лідери також, імовірно, обговорять, як вони можуть покращити економічні зв'язки між своїми різними економіками.

Очікується, що вони візьмуть участь у низці дискусій про торговельні та інвестиційні можливості в різних секторах - від енергетичного співробітництва та розвитку інфраструктури до цифрової економіки та ринку праці.

Читайте також: Південна Африка не запросила на саміт БРІКС лідерів західних держав

“Друзі” БРІКС

Очікується, що останній день саміту буде присвячений переговорам з лідерами інших країн. За словами міністра закордонних справ ПАР Наледі Пандора, запрошення на саміт отримали 67 лідерів із Африки, Латинської Америки, Азії та Карибського басейну.

Франція висловила зацікавленість у тому, щоб президент Еммануель Макрон приєднався до саміту, але Росія виступила проти цього через підтримку Парижем України. Макрона не запросили. 

Особлива увага також буде приділена відносинам між БРІКС і африканськими країнами, що пов'язано з темою саміту "БРІКС і Африка", сказав Пандор, додавши, що партнери групи прагнуть вивчити можливості отримати вигоду від африканської континентальної зони вільної торгівлі.

Читайте також: Індія та Китай “пом'якшили тон” навколо прикордонної суперечки напередодні самітів БРІКС та G20 — Bloomberg

FT раніше писала, що якщо до БРІКС приєднаються країни, які прив’язані до Китаю борговими чи інвестиційними зв’язками, організація все менше буде схожа на групу для країн, що розвиваються, а більше на фан-клуб гегемона, який прагне влади. На думку аналітиків, країни БРІКС ризикують стати сателітами Китаю.